Зима в чужбина: Все повече туристи избират различни дестинации

"Снежните птици" търсят слънце и сигурност

11.01.2021 | 15:02 Редактор: Юлия Христова
Зима в чужбина: Все повече туристи избират различни дестинации

Обичайно по-възрастните туристи пътуват на юг за зимните месеци. Но по време на пандемията по-младите туристи се опитват да избягат от студеното време, отправяйки се към локации, които са по-топли и по-модерни от родните им страни, пише в свой анализ CNBC.

Нов вид "снежни птици"

"Снежни птици" е термин, който се използва за описание на сезонните туристи, които мигрират към по-топъл климат за зимата. Обичайно те са по-възрастни и пенсионирани, както и по-внимателни към здравето си и по-образовани от други.

Но тези им качества са същите, които ги принуждават да си стоят у дома през последните месеци. На тяхно място се появява нова група туристи – необременени от стотиците часове в офиса и с по-малък риск при заразяване с Ковид-19.

През ноември комплекс Hilton Sandestin Beach Golf & Spa във Флорида пусна нова програма, наречена "One Month Life Swap”, насочена към онези, които учат или работят от вкъщи.

"Всяка година обичайно използваме програма за възрастни и пенсионери“, коментира главният мениджър на курорта Гари Брайлмайер. "Тази година видяхме възможност да разширим програмата“, посочва той.

Брайлмайер твърди, че интерес към тази програма са проявили хора от Чикаго, Ню Йорк и Индианаполис, но също и от Атланта и Далас, което „ни доказва, че времето е само част от уравнението“.

"Идеята да живееш на курорт преди беше просто мечта“, коментира той. "Но сега, когато толкова много работа и учене се случват онлайн, това е реалистичен начин на живот за мнозина“.

Atlantic Hotel & Spa във Флорида също се радва на наплив на гости, които планират да прекарат там по месец тази зима.

"Прогнозирам, че тази тенденция ще се удължи с летните месеци и значително след пандемията“, посочва Самюел Атууд, който е генерален мениджър на хотела.

Еднопосочни полети, по-дълги престои

Андрю Колинс, президент и главен изпълнителен директор на компанията за частни самолети Sentient Jet, твърди, че продължителността на пътуванията на клиентите се е увеличила с 50% от началото на пандемията. Нараства броят на еднопосочните билети.

Въпреки че центровете за контрол и превенция на заболяванията препоръчват да не се ходи на почивка, членовете на ваканционния клуб Exclusive Resorts твърдят, че имат пет пъти повече резервации за пътувания с продължителност две или повече седмици за декември 2020 г. спрямо декември 2019 г.

Компанията, която дава достъп на членовете си до близо 400 луксозни домове в над 75 дестинации по целия свят, твърди, че нараства търсенето за по-дълги пътувания.

"Резервациите за 14 (или повече) дни през 2021 г. са над два пъти повече спрямо 2020 г. и продължават да растат“, твърди главният изпълнителен директор на Exclusive Resorts Джеймс Хендерсън. "Вече имаме 72 такива престоя за следващите 12 седмици, в сравнение с 26 такива през 2019 г.“, посочва той.

Търсят се: слънце и сигурност

Някои пътуващи търсят слънце, както и възможност да отидат далеч от нарастващия брой случаи на Ковид-19, като посещават определени острови в Карибско море, пише investor.bg.

Едно от тези места е Ангила, където са регистрирани едва 15 случая на коронавирус, откакто пандемията е започнала. Част от пристигащите трябва да получат предварително одобрение, за да пристигнат на острова, да минат три теста за Ковид-19, както и да са под карантина 10 дни.

Диего Ангарита, генерален мениджър на Four Seasons Resort and Residences Anguilla, твърди, че средната продължителност на престоя в хотела се е увеличила повече от два пъти според резервациите за 2021 г.

Някои гости "избират да останат за месец или за целия зимен сезон“, посочва той. "Много от нашите гости дойдоха за празниците... и в крайна сметка решиха да удължат престоя си през януари и февруари“, допълва Ангарита.

Гостите на хотела, които остават за 30 дни или повече, получават безплатен паркинг, сесии с личен треньор и други удобства.

Снимки: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК