Радев наложи вето на част от Закона за устройство на територията

Президентът смята, че не се гарантира защитата на правата на гражданите и юридическите лица

05.02.2021 | 12:05 Редактор: Тодор Петров
Радев наложи вето на част от Закона за устройство на територията

Президентът Румен Радев наложи вето на разпоредби от Закона за изменение и допълнение на Закона за устройство на територията, приет от 44-то Народно събрание на 27 януари тази година.

В мотивите си държавният глава заявява, че подкрепя усилията за усъвършенстване на действащата нормативна уредба в областта на устройството на територията, инвестиционното проектиране и строителството. В същото време, според него, въведените законови положения не гарантират в достатъчна степен упражняването и защитата на правата на гражданите и юридическите лица. 

Въведената възможност за съдебно обжалване на Общите устройствени планове е необосновано ограничена както по време, така и от гледна точка на кръга оправомощени субекти, смята Радев.

Новата уредба не съдържа достатъчно гаранции, че отговорната и обществено значима задача на общините да осъществяват процедурите по отчуждаване ще бъде изпълнявана стриктно, в срок и в обществен интерес. Вместо това създава предпоставки да бъдат ограничени права на различни субекти, е позицията на президента.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК