Предлагат антигенни тестове за учениците, искат разрешение от родителите

Преговаряме за допълнителни количества ваксини от типа информационна РНК, съобщи министър Ангелов

04.02.2021 | 10:53 Редактор: Тодор Петров

Здравният министър Костадин Ангелов обяви, че 22 251 са направени тестове на учителите у нас - 45 от тях са положителни. На непедагогическия персонал са направени 6291 теста - положителни са 16. 

"Проучваме каква е нагласата на родителите за постигане на съгласие за тестване на учениците в училищата с антигенни тестове. Целта ни е да постигнем по-голяма сигурност в училищата с оглед продължаване на присъственото обучение на учениците и постигане на по-добри резултати", заяви проф. Ангелов.

В момента МОН трябва да каже дали има разбиране от страна на министерството и родителите. В трудните моменти да се разделяме, не е печеливша стратегия, това е типична българска черта, отбеляза той.

И съобщи, че в Министерството на здравеопазването е входирано писмо от личните лекари, в което те поставят няколко въпроса, касаещи пациентите с хронични и автоимунни заболявания, хората с козметични процедури и пациенти на химиотерапия. Въпросите ще бъдат разгледани от Ваксинационния щаб и ще бъдат дадени всички възможно конкретни отговори.

"Самите фирми производители не дават тези отговори, не си мислете, че искаме нещо да скрием. България води преговори за осигуряване на допълнителни количества ваксини от типа информационна РНК. Доволни сме от резултата от разговорите към момента", посочи проф. Ангелов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Какви точно? С кръв от пръста или друг вид? Сигнализирай за неуместен коментар