100 карбонеутрални европейски градове до 2027 г., но нито един в България

Програма "Хоризонт Европа" е отделила 35% за зелени иновации

03.02.2021 | 14:58 Редактор: Никола Симеонов
100 карбонеутрални европейски градове до 2027 г., но нито един в България

С новата си програма "Хоризонт Европа" Европейския съюз не започва отначало усилията си в научната сфера, но сменя модела. Пари ще се дават за изпълнени конкретни цели, а не на калпак. Това заяви членът на инвестиционния комитет в Европейския съвет за иновации (EIC) Саша Безуханова пред телевизия Bloomberg.

"Значителна част от общественото внимание, но и от бюджетите се ориентира към създаване на нови ваксини, на социално-икономическа база, така че да може да се адресират ефектите от пандемията. И затова представянето на бюджета по програмата "Хоризонт Европа"  беше толкова важно, за да се види дали Европа ще може да го защити", добави тя.

По думите ѝ този проект, ако се осъществи, има за цел да подкрепи модерно икономическо развитие, да даде на Европа изключителна стойност и тежест в един свят на трансформация.

"Здравето, разбира се е в центъра на вниманието, но далеч не е единствена тема. За зелени иновации са отделени 35% от бюджета и не изглежда Европа да направи компромис със заявената политическа линия за зелено иновационно икономическо развитие", заяви Безуханова.

Тя каза още, че при представянето на бюджета за "Хоризонт Европа" е бил препотвърден ангажиментът Европа да има 100 карбонеутрални градове до 2027 г., но добави, че в България едва ли ще има такъв град в този времеви хоризонт.

"На местно ниво правителството трябва да включи експерти във финализирането на Плана за възстановяване и развитие и да се консултира интегрирането му с програми като "Хоризонт Европа", за да се получи една холистична програма за развитието на икономиката, както по отношение на дигитализацията, така и по отношение на зелените иновации", каза още гостът в студиото.

Гледайте целия разговор в Bloombergtv.bg

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК