Саудитска Арабия с амбициозен проект за град с нулеви въглеродни емисии

Той ще е с дължина от 170 км и в него няма да има автомобили

12.01.2021 | 06:30 Редактор: Ивет Арабова
Саудитска Арабия с амбициозен проект за град с нулеви въглеродни емисии

Престолонаследникът Мохамед бин Салман разкри най-новата си визия за бъдещето на Саудитска Арабия: град без автомобили, пътища или въглеродни емисии. Градът ще обхваща дължина 170 километра и носи името The Line. Инициативата ще бъде част от проект на стойност 500 милиарда долара, наречен Neom, каза престолонаследникът в телевизионно предаване в неделя, цитирано от Bloomberg. Планира се изграждането да започне през първото тримесечие на 2021г.

Градът е описван като проходим "пояс на хиперсвързани бъдещи общности, без автомобили и пътища, изградени около природата“. Плановете са в него да има 1 милион жители и ще създаде 380 000 работни места до 2030 г. Инфраструктурата ще струва от 100 до 200 милиарда долара, каза престолонаследникът.

Neom е "бижуто“ на плана на принц Мохамед за диверсификация на икономиката на най-големия износител на суров петрол в света. Обявен през 2017 г., проектът обхваща повече от 10 000 квадратни мили в отдалечен район на северозапада на страната. На неговия уебсайт той е описан като "дръзка мечта“, която ще се превърне в център за нови технологии и бизнес.

Проектът е се сблъсква със скептицизъм и политически противоречия още старта си. Анализаторите се питат дали е реалистично и може ли да привлече необходимата инвестиция.

"Гръбнакът на инвестициите в The Line ще дойде от подкрепата за Neom от 500 милиарда долара от саудитското правителство, суверенният фонд на Саудитска Арабия, познат като Публичен инвестиционен фонд (PIF) и местни и глобални инвеститори в продължение на 10 години“, каза принцът пред репортери.

Новината от неделя показва до каква степен принц Мохамед мисли за живота на кралството, което е спечелило над половината държавни приходи от суров петрол през 2020 г. Проектът е първото голямо развитие, обявено в Neom.

Цялата статия четете в Bloombergtv.bg.

Снимка: Bloomberg/Maya Anwar

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК