Каракачанов: Не си представям ЕС по подобие на бившия соцлагер

Вицепремиерът се включи в дискусия за бъдещето на Обединена Европа

31.01.2021 | 19:35 Редактор: Тодор Петров
Каракачанов: Не си представям ЕС по подобие на бившия соцлагер

"Не си представям Европейски съюз, подобен на това, което беше бившият соцлагер. Център някъде, като тогава беше в Москва. Партийни секретари, комисари, решават от името на всички, без дори да ме попитат дали съм съгласен. Това е грешка. Отслабва националните държави, ерозира националното самосъзнание, включително и чувството за отговорност."

Това заяви в София вицепремиерът и министър на отбраната и Красимир Каракачанов по време на второто събитие от Европейския тур, организиран от Групата на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР) в Европeйския парламент. 

Дискусиите поставят големия въпрос за бъдещето на ЕС и нуждата от рестарт на идеята за Обединена Европа. Турът включва серия от събития на живо и излъчване от 15 столици на страни членки. Инициативата "Бъдещето на Европа. Нова надежда" беше представена през декември 2020 г. във Варшава.

"Подобно на марксизма, който налага комунистическите режими. Първо Съветският съюз през 20-те, 30-те години и от 40-те години в Източна Европа. Утопията, че можеш да владееш света, когато направиш населението му една приличаща си безлична маса. Съветският съюз се стремеше да налага своето световно влияние. Сега става въпрос за икономически опити да се наложи подобно влияние и националната държава се явява пречка", каза още председателят на ВМРО.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години
Само си чешат езика на тези форуми. Всичко е само думи. Сигнализирай за неуместен коментар