Война за ваксини: Ще възстановят ли отношенията си ЕС и Обединеното кралство?

Външният министър на Великобритания Доминик Рааб заяви, че е уверен, че ЕС няма желание да блокира доставчиците

31.01.2021 | 13:47 Редактор: Радостина Димитрова

Обединеното кралство и Европейският съюз са на път да възстановят отношенията си, след като Брюксел задейства разпоредба в споразумението за Brexit за контрол на износа на ваксини. Според Лондон, Брюксел няма да блокира вноса на ваксини във Великобритания.

Външният министър на Великобритания Доминик Рааб заяви, че е уверен, че ЕС няма желание да блокира доставчиците, изпълняващи договори за разпространение на ваксини във Великобритания след дискусии със заместник-председателя на Европейската комисия Валдис Домбровскис.

Правителството на Обединеното кралство уточни, че е ангажирано да подкрепя справедлив достъп до ваксини в световен мащаб, но е твърде рано официално да се говори за даряване на част от доставките на ваксини на други страни.

Заплахата на ЕС от граничен контрол се появи на фона на задълбочаващ се спор относно забавянето на производството и разпространението на ваксините Covid в целия континент. Опитът на ЕС да приложи мерки към ирландската граница беше широко осъден и ръководителите на британските и европейските индустриални органи предупредиха срещу забраните за износ.

Бившият министър-председател Тони Блеър каза, че заплахата на ЕС е "много глупаво нещо и за щастие те го оттеглиха много бързо". Европейският съюз обаче предупреждава, че ако ваксини бъдат насочени към трети държави и извън блока, ще бъдат използвани всички налични инструменти. 

Другият проблем който се разрази, дори от немското здравно министерство, че тези ваксини няма да се поставят на лица над 65 години. А според българския евродепутат Петър Витанов забавянето на доставките ваксини може да е пагубно.  И е категоричен – ваксини ще има за всички, но те ще дойдат в края на годината.

Според Витанов въпросът с ваксините е излязъл извън рамките на медицинските аспекти и се е политизирал.

А като защитна мярка Европейският съюз въвежда т.нар. механизъм за прозрачност, който дава на държавите от блока правомощия да отказват разрешение за износ на ваксини, ако компанията, която ги прави, не е изпълнила съществуващите договори с ЕС.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 5 месеца
Ще си ги оправят отношенията... ама политиката доказва, че е много гадно нещо! Сигнализирай за неуместен коментар