Макрон към Обединеното кралство: Полуприятелството не е концепция

Според Макрон Великобритания не може да бъде най-добрият съюзник на САЩ и най-добрият съюзник на ЕС

30.01.2021 | 18:10 Редактор: Радостина Димитрова
Макрон към Обединеното кралство: Полуприятелството не е концепция

В интервю за британския The Guardian френският президент Еманюел Макрон казва, че Обединеното кралство трябва да реши кои са съюзниците му, защото "полуприятелството" не е концепция.

Според Макрон Великобритания не може да бъде най-добрият съюзник на Съединените щати, най-добрият съюзник на ЕС и да бъде новият Сингапур, а трябва да избере модел. Той казва, че има впечатлението, че британските лидери са "продали" всички тези модели на хората.

Ако Лондон реши да води напълно трансатлантическа политика, тогава ЕС ще има нужда от изясняване на отношенията, защото тогава ще има различия в правилата и достъпа до пазарите, допълва Макрон, цитиран от БНР.

Той изтъква, че не споделя неонационализма, а вярва в общата амбиция и общата съдба и се надява, че и Борис Джонсън споделя това, защото според него британският народ го споделя.

"Историята и географията не се променят, така че не смятам, че съдбата на британския народ е различна от нашата", казва френският президент.

На въпрос за "играта на взаимни обвинения" по повод на ваксините, но и за Брекзит и пандемията изобщо, в които срещу Макрон често се отправят лични нападки, той шеговито отговаря, че е приел ролята да бъде отговорен, когато има проблем с ЕС британците да мразят французите, и това го прави да изглежда по-важен, отколкото е всъщност.

В по-сериозен план обаче Макрон допълва, че колкото и да харесва Великобритания смята, че Брекзит е грешка.

"Зачитам суверенитета на народа и народния вот, така че Брекзит трябваше да стане, но мисля, че гласуването бе съпътствано с много лъжи и сега виждаме, че това прави нещата много по-трудни", допълва Макрон за The Guardian.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК