"Моята Русия е в затвора": Масови протести в подкрепа на Навални и хиляди арестувани

Невероятният студ не спря демонстрантите в цялата страна

31.01.2021 | 18:43 Редактор: Тодор Петров

Масови протести и арести в Русия, полицията блокира демонстрациите в защита на опозиционера Алексей Навални. По официални данни само в центъра на Москва е имало около 2000 протестиращи. Протести имаше в цялата страна и зад граница. Според опозицията задържаните са над 4 хиляди в различни градове на страната.

Затворени метростанции, ресторанти, магазини - така изглеждаше в последния ден на януари руската столица. Заради демонстрации в подкрепа на Алексей Навални, които властите определят като непозволени, движението на пешеходци в центъра на Москва е ограничено. 

Голяма част от протестиращите предпочетоха да са в близост до сградата на президентската администрация. Въпреки забраната на полицията за масови събирания и въпреки че температурите спаднаха до -52 градуса, митинги има в цялата страна. 

Първи започнаха протестите в Далечния изток. Във Владивосток демонстрантите играха хоро върху лед и скандираха "Свобода за Навални" и "Моята Русия е в затвора". В Новосибирск протестиращите настояват, че Путин е крадец и искат свобода за политическите затворници. 

А в Иркутск протестът стигна до сградата на областната администрация. Демонстрациите са следени от специализираните полицейски части. 

Недоволството ескалира, след като опозиционерът Алексей Навални беше арестуван при пристигането си в Москва от Берлин. Той е в затвора по обвинение за неспазване на условна присъда. Навални определи задържането си като незаконно и заяви, че властите са знаели, че той е бил лекуван в Берлин заради отравянето с "новичок" през август.

Вижте повече по темата в репортажа.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


4
2 rate up comment rate down comment 1
Да бе!
преди 3 години
Навални ще бъде свободен едва след края на космическата война, ако до тогава кремълските плъ.хове не го ликвидират. Иначе, няма никакво съмнение, че след краха на примитивния крепостен комунизъм, Русия ще стане нормална демократична държава и част от цивилизована Европа. Сигнализирай за неуместен коментар
3
0 rate up comment rate down comment 6
palermo
преди 3 години
Елцинова Русия е в затвора и там ще си остане , Русия никога няма да бъде повече онази жалка и позорна страна от 1990 ,с който Запада се подиграваше както си иска. Сигнализирай за неуместен коментар
2
4 rate up comment rate down comment 3
софия
преди 3 години
В азиатската империя на злото още си живеят под комунистическа (путинска) диктатура. Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 3
анонимен
преди 3 години
За съжаление ще има същия ефект като миналите им големи протести, ако ги помните. С месеци се бориха и нищо не постигнаха. Просто за населението на Русия тези хора не са досаттъчни и не може само в Москва, при такава огромна територия. Сигнализирай за неуместен коментар