Москва под блокада заради протестите: Затвориха метростанции, ограничиха движението

Въпреки забраната на полицията за масови събирания и въпреки че температурите спаднаха до -52, митинги има в цялата страна

31.01.2021 | 15:00 Редактор: Радостина Димитрова

Масови протести и арести в Русия. Полицията блокира демонстрациите в защита на опозиционера Алексей Навални, блокиран остава и центърът на руската столица. Властите в Москва затвориха метростанции, ресторанти и ограничиха движението. Протести има и в други руски градове.

Затворени метростанции, ресторанти, магазини - така изглежда в последния ден на януари руската столица. Заради демонстрации в подкрепа на Алексей Навални, които властите определят като непозволени, движението на пешеходци в центъра на Москва е ограничен.

Демонстрациите се провеждат на различни места, голяма част от протестиращите обаче предпочетоха да са в близост до сградата на президенстката администрация.

Въпреки забраната на полицията за масови събирания и въпреки че температурите спаднаха до -52, митинги има в цялата страна. Първи започнаха протестите в Далечния изток. Във Владивосток демонстрантите играха хоро върху лед и скандират "свобода за Навални" и "Моята Русия е в затвора". В Новосибирск протестиращите настояват Путин е крадец и Свобода за политическите затворници. А в Иркутск протестът стигна до сградата на областната администрация.

Демонстрациите са следени от специализираните полицейски части. Повече от 4000 души бяха арестувани в цяла Русия по време на митинги миналата седмица.

Недоволството ескалира след като опозиционерът Алексей Навални беше арестуван при пристигането си в Москва от Берлин. Той е в затвора по обвинение за неспазване на условна присъда. Навални определи задържането си като незаконно и заяви, че властите са знаели, че той е бил лекуван в Берлин заради отравянето с Новичок през август.

Вижте повече  в репортажа Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Леле - 52 градусатова нормално ли е ... Сигнализирай за неуместен коментар