Проф. Овчаров: Домът е семейството, дава ни илюзията за сигурност

И сега домашното огнище ни обединява, посочи археологът

31.01.2021 | 18:00 Редактор: Тодор Петров

"Пещерите са били първият човешки дом. Когато нашите предци са влезли в пещерите, тяхната организация е била около огъня. Когато говорим за дом, това е огънят около който хората застават. Той ги предпазва и им дава възможност да обработват храната", обясни археологът проф. Николай Овчаров в първото издание на мултиплатформния проект на телевизия Bulgaria ON AIR "Бъдещето: Домът".

Той уточни, че произходът на думата "дом" идва от латинското domus, а домовете на славяните и прабългарите са били доста скромни. По-късно римският дом вече става цял дворец за богатите.

"Domus идва и в българския език от славянските езици - жилището на хората. Малки къщички - два на два метра, много често, или 5 квадратни метра. Вътре са живели по 7-8 души. Огнището е било основното, около което те се обединяват. При прабългарите даже е било централно в юртите. По-късно се получават големите сгради в Първото българско царство", каза още проф. Овчаров.

По думите му първоначално домът ни е предпазвал от хищници, а впоследствие сядаме около домашното огнище. 

"Не възприемам съвременните електрически камини, които не дават това усещане, което дава истинският огън. Домът трябва да ни събира - това е илюзията за сигурност. Когато излезеш от дома, ти си пак в обществото, което е не по-малко страшно от праисторията с животните", подчерта гостът в специалното студио на Bulgaria ON AIR.

Проф. Овчаров бе категоричен - домът, това е семейството. Семейството е нещото, в което всеки живее.

"Трудно ще бъде възстановена душевността на хората. Колкото и да знаем в нашето информативно време, сигурно бъдещето ще бъде много по-информативно от днес. Археолозите сме и историци, а историците сме създатели. Никога не може историята да бъде пресъздадена на 100%. До голяма степен тя преминава през виждането на изследователя", обясни известният археолог.

Проектът „Бъдещето: Домът“  се провежда със специалното партньорство на ОББ, Теси, Шнайдер Електрик, Бош и „Проект 80 Тинтява“.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК