Най-търсени от купувачите в София са двустайните жилища и южните квартали

Последни в класацията остават едностайните и многостайните апартаменти

29.01.2021 | 09:07 Редактор: Искра Ангелова
Най-търсени от купувачите в София са двустайните жилища и южните квартали

Силен летен сезон за жилищния пазар у нас и намалена активност през ноември и декември през 2020 г. заради второто затваряне, предизвикано от ръста на заразените с коронавирус, отчита компанията за недвижими имоти Arco Real Estate.

Според нея ръстът на сделките през третото тримесечие на 2020 г. се дължи на голям брой отложени сделки заради първото извънредно положение от средата на март, когато повечето купувачи са предпочели да изчакат развоя на ситуацията около Ковид-19. 

В този период банките са се върнали към активно финансиране на сделки при нивата отпреди извънредното положение, като някои от тях дори са започнали да предлагат по-атрактивни условия. Голяма част и от активността на купувачите се дължи и на това, че хората търсят спасение на спестяванията си и възможност за получаване на допълнителна доходност, пише компанията в доклада си за второто полугодие на 2020 г. 

Последното тримесечие на годината не е било толкова силно и активно заради резкия скок на новозаболелите и обявяването на второ затягане на мерките.

"Много от активните купувачи на пазара бяха значително по-предпазливи и избягваха предприемането на действия относно закупуването на нов имот, освен ако това не беше крайно неотложно да защитят спестяванията си от потенциална криза или инфлация", се казва в доклада.

През отделните тримесечия на 2020 г. цените на жилищните имоти са регистрирали умерен ръст спрямо съответните тримесечия на предходната година, въпреки че темповете са били значително по-бавни.

В София най-търсени са двустайните жилища

През последното тримесечие на годината се запазва търсенето основно на двустайни апартаменти около 60-70 кв.м в етап на строителство в ценовия диапазон от 55 хил. евро до 70 хил. евро и от 65 хил. евро до 80 хил. евро за завършени жилища. След тях се нареждат тристайните жилища от 90-110 кв.м на цени от 85 хил. евро до 100 хил. евро за незавършено строителство и от 120 хил. евро до 160 хил. евро за завършено. Последни в класацията остават едностайните и многостайните апартаменти.

Купувачите предпочитат тристайни или по-големи завършени апартаменти с опция за паркиране в диапазона 140 хил. - 160 хил. евро. Разчитат както на лични средства, така и на банков кредит.

Продължават да се търсят двустайни имоти - както завършени, така и на зелено, в диапазона 60 хил. – 90 хил. евро, като основната цел е инвестиционна или за първо жилище.

Търсят се и къщи с двор в София в диапазона 300 хил. – 500 хил. евро, а тези около София са в диапазона 60 хил. евро до 150 хил. евро.

Най-желаните квартали остават южните, както има и засилен интерес и към централните и източните райони. В южните райони се търсят повече имоти на "зелено", а в централните и източни квартали преобладава търсенето на завършени и обзаведени имоти, отчита Arco Real Estate.

Инвеститорите имат интерес и търсят парцели за жилищно строителство на територията на София. Търсят се парцели с възможност за построяване на сгради от 1500 до 6000 кв. м РЗП. Предпочитат се такива проекти да бъдат на обезщетение, но се коментират и смесени варианти за частично плащане с обезщетение или изцяло плащане.

Запазва се тенденцията за по-голям дял при предлагането на двустайните жилища спрямо тристайните. Според данни на компанията сделки се сключват предимно със завършени имоти ново строителство и такива в етап на строеж.

Четете цялата статия в www.investor.bg.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Цветан
преди 3 години
Бандитска *** не ви ли омръзна да пиете народна кръв. Сигнализирай за неуместен коментар