Нови текстове на ЦИК за предстоящия вот ограничават коалициите?

Поправките доведоха до редица жалби

29.01.2021 | 19:00 Редактор: Ралица Братанова

Редица жалби от партии и коалиции след ново решение на Централната избирателна комисия. Част от приетите текстове задължават коалициите, явяващи се на изборите, да носят задължително името на една или няколко от партиите в състава им.

Досега коалициите, участващи в парламентарни избори имаха възможност да използват различно име от това на партиите в нея. С новото решение обаче, това няма да бъде възможно.

Председателят на Гражданската платформа "Изправи се.БГ" Мая Манолова осъди остро решението и настоя за оставката на председателя на Централната избирателна комисия. 

"Предложението е лично на председателя на ЦИК и е подкрепено с членове, излъчени от всички партии в парламента. Това е политическа порчъка и политическа саморазправа с опоненти, които са извън парламента. По този начин ЦИК се превръща в бухалка на партиите на статуквото", заяви Манолова. 

Според партньорите ѝ от "Oтровното трио" това решение противоречи на Изборния кодекс, тъй като подобна разпоредба има, но тя касае участието на местни, а не парламентарни избори. 

Според "Демократична България" поправката е неясна, двусмислена и създава объркване за това с какво име коалиционните формации могат да участват на изборите. 

"В момента, в който ние вече трябва да събираме подписи на бланки, на които тези имена трябва да присъстват, това е централен въпрос, хората трябва да знаят за кого гласуват", категоричен е Христо Иванов.

Те призовават Централната избирателна комисия сама да промени поправката си, а не да чака решението на Върховния административен съд

От своя страна от Централната избирателна комисия отказаха коментар и заявиха, че ще изчакат съдът да се произнесе. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК