Окончателно: Карантинираните ще гласуват с подвижни избирателни урни

Правилата за изборите предизвикаха разгорещен дебат в НС

28.01.2021 | 17:30 Редактор: Ралица Братанова

Карантинираните ще гласуват на вота на 4 април с подвижни избирателни урни, реши парламентът. Тези, които искат да го направят, трябва да подадат заявление три дни преди деня на изборите. Темата скара депутатите.

Промените, с които управляващите дават права на карантинираните да гласуват, породиха разгорещен дебат отляво и отдясно в парламента. 

"Залагате и минирате тежко опорочаване на предстоящите избори", коментира Филип Попов от БСП.

Според Красимир Ципов от ГЕРБ с промяната в закона само се посочва как ще гласуват лицата, поставени под карантина.

От ДПС поискаха да може кампанията за изборите да се прави на закрито, така както сега се провеждат концерти в страната. 

С текстовете се прие карантинираните гласоподаватели да подадат заявление за гласуване 3 дни преди датата на вота. А в преходни и заключителни разпоредби извън контекста на изборите бяха приети промени в закона за хазарта. Така се прие удължаване на срока за довършване на висящи дела образувани пред държавната комисия по хазарта, която беше закрита, а функциите ѝ поети от НАП.

В крайна сметка след дългия дебат се прие и хората с изтекли документи за самоличност да могат да отидат до урните и да упражнят правото си на вот.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Разбира се че всички които искат ще гласуват товае тяхно право по Конституция. А при създали се форсмажорни причини ще се оправят кой както може. Сигнализирай за неуместен коментар