Мутафчийски призна за учениците, обясни скалата на опасност и попари спортните фенове

Намаляването на заболеваемостта стана доста по-бавно, отколкото очаквахме, заяви началникът на ВМА и НОЩ

28.01.2021 | 10:58 Редактор: Радостина Димитрова

"Министърът на образованието беше ясен - малките ученици не могат да учат дистанционно, това беше един премерен риск, който трябваше да се поеме, и всички останали трябваше да жертваме нещо друго, за да могат нашите деца да се обучават", заяви генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, началник на ВМА и на Националния оперативен щаб.

"Сега, когато мерките са вече са под 40%, бих искал да припомня как се формираха - по скала, която определя индекса на опасност на социалните дейности от 1 до 9 - едно е да отвориш писмо от пощата, девет - да отидеш на бар. Там влизат и религиозни събирания, концертни зали без определени места, после ресторанти. Ресторанти, които са с външни помещения, имат индекс на опасност 3", обясни началникът на Щаба.

"Баскетболните и футболните мачове са между 6 и 7, особено спортните журналисти... Знаете, че почти не остана незаразен футболист. Но ако там опасността е в средата, то публиката се намира твърдо в 8", подчерта той.

И добави: "Ние никога не сме претендирали за изчерпателност, че всички места с опасност може да бъдат спрени за посещаване. И понеже много често се споменава колко опасни били магазините - те са 4 индекс на зараза, но когато са по-малко хората, опасността спада".

Според началника на НОЩ има методи, които са елементарни, но ефикасни.

"Всеки да получи номерче и като свърши кошницата с номера, не може да влезе друг посетител в магазина, изключително ефикасно. Не съм го измислил аз - и в Гърция е така", каза ген. Мутафчийски.

"Намаляването на заболеваемостта стана доста по-бавно, отколкото очаквахме. Но все пак има чудесен резултат в момента", допълни той.

По думите му, когато са обсъждали отхлабването на мерките, са следвали най-човешките доводи - образование и здравеопазване, планови операции.

"Ние подкрепяме заповедта министъра на здравеопазването с така разчертаните срокове за отхлабване на мерките", каза ген. Мутафчийски.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


6
4 rate up comment rate down comment 1
Николов
преди 3 години
Нещастници такива, пускайте децата на училище! Съсипахте им здравето, вие сте детеубийци!!! Сигнализирай за неуместен коментар
5
5 rate up comment rate down comment 3
lubimka8603@abv.bg
преди 3 години
Предлагам министъра и всички *** които ни управляват да вземат да се гръмнат. Не виждам Какво,Кого,Как,Защо пазят народа???? Какъв е смисъла децата да стоят вкъщи. Дъщеря ми е втори клас,излиза,ходи на училище,среща се с други деца и учители и не само. Аз излизам пазарувам,плащам сметки имам контакт с други хора. Какво прави синът ми,който е в 6 клас,седи вкъщи и пази другите от заразяване. Ама хайде,МОЛЯ,що за глупости. Не измислиха нищо друго освен простотии. Сигнализирай за неуместен коментар
4
4 rate up comment rate down comment 2
Ваня
преди 3 години
Айде оставете вече хората да дишат, че и без това има масово ИЗТРЕЩЯВАНЕ, стига с тия скали, щамове английски, африкански, че станахте много банални. Сигнализирай за неуместен коментар
3
3 rate up comment rate down comment 2
анонимен
преди 3 години
Не е вярно за магазините, като ограничиха всичко откъде пак се заразяват хората...естествено в големите магазини...а в кръчмите хората малко илимногоще се дезинфекцират. Сигнализирай за неуместен коментар
2
6 rate up comment rate down comment 5
Нина
преди 3 години
1
6 rate up comment rate down comment 6
анонимен
преди 3 години
Фитнесите ще са много по-заразни от училищата, ще видите. Сигнализирай за неуместен коментар