Ресторантьорите: Искаме отваряне на 1 февруари, хотелиерите са се срещали с Ангелов

БАЗ и СЗБ излязоха с позиция до медиите

26.01.2021 | 16:42 Редактор: Радостина Димитрова

Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България не са участвали днес в преговори относно дата за отваряне. Това се казва в изпратена до медиите позиция на БАЗ и СЗБ.

Нашите искания по темата са ясни и категорични и са обявени многократно и гласно – отваряне на 1 февруари 2021 г., пише още в изявлението.

На среща с министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов са били представители на хотелиерския бранш от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА). На нея те са договорили отваряне на ресторантите на 1 март с капацитет от 50% и работно време до 22:30 ч., а за нощните клубове датата е 15 март 2021 г., за което те трябва да понесат своята отговорност най-малко пред техните членове. Подчертаваме, че БХРА никога не е заявявала своята подкрепа за протеста на бранша, казват от БАЗ И СЗБ.

Нашите сдружения категорично заявяват, че не са съгласни с тези дати и намерението ни да протестираме и да искаме отваряне на 1 февруари остава. Призоваваме всички представители на засегнатите бизнеси да подкрепят протеста ни в 12 часа утре (27 януари) пред Министерския съвет, се казва още в писмото.

Затворените врати на ресторантите могат да се отворят, но при определени условия обяви премиерът Бойко Борисов. Вариантите са два. Още на 4 февруари, но при намален капацитет и до 22:30 часа или от 1 март пак с ограничения. 

"Една част от представителите на заведенията отидоха при здравния министър и излязоха удовлетворени след срещата", заяви премиерът.

"Коментирахме за отваряне на ресторантите от 1 март, а може би отваряне на нощите клубове на 14 март, това, което каза министърът", коментира зам.-председателят на БХРА Златко Златанов. 

Браншът обаче е разделен. И ако едни са съгласни с датата 1 март, то други са против.

Освен обявеното недоволство, представители на заведенията поискаха и оставката на здравния министър. С писмена позиция зад Костадин Ангелов застана БЛС.

"Можем ли да спазим нужната дистанция? Нужната дезинфекция в една дискотека? Пуснете един кадър от една дискотека в разгара на веселбата. Никой няма нищо против дискотеките, ако няма коронавирус. Решенията в щаба не се взимат под натиск. Решенията се взимат след обмисляне, всеки си дава своите мотиви "за" или "против", каза зам.-председателят на БЛС Николай Брънзалов.

Собствениците на заведенията остават разделени и без ясна позиция относно това ще изпълнят ли заканата си да отварят заведенията през февруари.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК