България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Д-р Брънзалов за мерките: Отличници сме в Европа, решения не се взимат под натиск

Другите държави имат по-големи затруднения, смята зам.-председателят на БЛС

26.01.2021 | 08:45 Редактор: Никола Симеонов

От 4 февруари започва по-сериозно разхлабване на мерките у нас - големите ученици се връщат присъствено в клас, отварят врати фитнесите, танцовите зали и магазините в големите търговски центрове. В същото време не се предвижда отваряне на ресторантите. Ресторантьорите и представители на детските центрове излизат на протест на 27 януари.

"Разумно е да се разхлабват мерките, когато цифрите показват, че имаме по-малка заболеваемост. Ние сме отличници в Европа, но това не трябва да ни опиянява и да си кажем, че нямаме проблем. Вирусът циркулира, ваксинацията върви по-бавно и мерките ще корелират спрямо показателите", каза зам.-председателят на УС на БЛС д-р Николай Брънзалов в "България сутрин".

Според него здравната ни система не е била толкова натоварена, а персоналът вече е много добре обучен.

"Също така се тества масово. Това вече не е проблем, но преди месеци беше", добави д-р Брънзалов.

 На въпроса дали специалистите се притесняват от разхлабването на мерките, той отговори, че "притесняваме" не е точната дума. 

"В Европа имат по-големи затруднения. При нас е по-добро положението. Никой не иска да има рестрикции в обществото. Видяхме как се събира една негативна енергия в него. Решения не се взимат под натиск - взимат се премислено. Мисля, че в България няма да стигнем до насилие и тежки протести", каза д-р Брънзалов пред Bulgaria ON AIR

Той смята, че причината да не се отварят все още ресторантите и баровете е, че там е много трудно да бъдат спазени мерките като дистанция и добро поддържане на необходимата хигиена. Д-р Брънзалов коментира и проблема със забавянето на доставките на ваксини.

"Почти всяка седмица ще има доставки на ваксини. Ваксини да стоят по складовете няма. Всичко което се получи, се разпределя по съответните региони и ваксината се доставя на всички, които желаят. Проблемът е в доставките. Ние сме заявили едни количества, но се доставят други“, смята той.

Според  него е важен момент, че трябва да се отдели половината доза. Ако са получени 10 000 – трябва да се поставят 5000. По думите му голяма част от страните от ЕС имунизират много, а след това нямат за втора доза.

"Да, в Европа като процент са ваксинирали по-голямо количество, но ние нямаме проблем с втората ваксинация. Някои райони в България много по-бързо осъществиха първата фаза на ваксинация. Всичко зависи от доставките на ваксините. Ако има регулярни доставки, няма да има желаещи, които искат да се ваксинират и не могат“, каза експертът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

2
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 1 месец
Веднъж и ние да сме отличници Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен 2
преди 1 месец
Отличници сме само по хвалене без покритие. Сигнализирай за неуместен коментар