Отхлабване на мерките: Магазините отварят, ресторантьорите продължават протеста

Заведенията посрещат изолацията си с протест и предупреждение, че ще отворят врати независимо от решението на държавата

25.01.2021 | 18:35 Редактор: Радостина Димитрова

Отпадат част от Ковид мерките. От четвърти февруари отварят търговски центрове, спортни и културни зали. Започва и връщането на големите ученици в класните стаи. Но заведенията остават затворени.

След дълга пауза Венцислав е готов да отвори магазина си отново. Като част от търговски център той остава в лапите на локдауна, през който търпи загуби за милиони.

"Пропуснати обороти за нашата фирма мога да говоря някъде около 5 млн. лв. - това са за ноември и декември на база 12 месеца преди това какво сме направили.  Бизнесът обикновено винаги е по-напред от държавата, когато става въпрос за излизане от кризисни ситуации, освен маски, дезинфекции, разстояние, с наши усилия тестваме персонал при най-малкото съмнение дали е заразен", заяви мениджърът на търговска верига за дрехи и обувки Венцислав Николов.

С готовност и глътка надежда приемат решението и залите за спорт.

"Депресия, затлъстяване – най-добрият фактор, който може да се приложи, е спорт", каза фитнес инструкторът Симеон Михнев.

Както се казва, по-добре от нищо. Въпреки че няма да бъдем хванати, пак е по-добре да слушаме Дунавско хоро или Еленино, но да бъдем в залата и да има някакво отстояние един от друг, коментира ръководителят на танцова школа Богдан Донев.

Отстояние от останалите в бранша по отношение на мерките обаче запазват заведенията.

"Виждате, че българските граждани не можем да ги убедим, че това е много заразно, с това си обяснявам масовото нарушаване по заведенията, където се събират по сто и нагоре", посочи премиерът Бойко Борисов.

На друго мнение са коалиционните партньори в управлението.

"Няма как да се прехвърли заразата, при положение че е спазена дистанция между масите и че заведението е на 50%. Рискът е много по-малък, отколкото в една учебна стая", заяви председателят на НФСБ Валери Симеонов.

А заведенията посрещат изолацията си от останалите в бранша с протест и предупреждение, че ще отворят врати независимо от решението на държавата.

"Оказва се, че новият толкова силен и опасен щам ходи единствено по заведенията и то по конкретни заведения, които не са в хотелите. Със здравния министър ние вече няма какво да си кажем. Ако продължава това отношение на правителството към нас, обсъждаме всякакви варианти", подчерта председателят на БАЗ Лъчезар Захариев.

 Видео: Социалният министър отговори – помощта се е забавила, но вече е налице.

А от бизнеса, чиито врати ще отворят на 4 февруари, казват, че няма да понесат трети локдаун през идните месеци

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК