Ваксинирането продължава: Пристигнаха 14 040 дози от Pfizer и BioNTech

В началото на февруари очакваме още 35 000 

25.01.2021 | 07:33 Редактор: Тодор Петров

Четвърта пратка ваксини срещу Ковид-19 пристигна у нас днес. Това е и третата доставка от 14 040 дози от препарата на Pfizer и BioNTech. 

И този път от сградата на "Ръководство на въздушното движение" ваксините ще бъдат разпределени до всички точки на страната. България получава ваксини от общите доставки за Европейския съюз. 

В началото на февруари очакваме още 35 000 дози от ваксината на  Pfizer и BioNTech. Около 2 млн. българи трябва да бъдат ваксинирани до средата на годината. Но това ще се случи, ако у нас пристигнат 5 одобрени ваксини срещу Ковид-19. Очаква се да бъде одобрена ваксината на AstraZeneca.

Вече имаше две доставки на ваксини от Pfizer и BioNTech в България, като първата от почти 10 000 дози пристигна на 26 декември и позволи стартирането на имунизацията на 27 декември. Втората пратка от 25 000 дози пристигна на 4 януари. 

Получихме и една пратка от препарата на компанията Moderna. Поради малкото количество, само 2400 дози, тя беше насочена към РЗИ-София. 

Очаква се с доставката днес да продължи процесът на ваксинация, като след медиците на първа линия имунизациите срещу опасната зараза продължават с учителите, персонала и обитателите на старческите домове.

Снимка:: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК