Проф. Кантарджиев: Няма да се поколебаем да купим и друга ваксина, призната в ЕС

Оптимистичният вариант е да ваксинираме 2 млн. души до края на август

24.01.2021 | 12:19 Редактор: Ралица Братанова
Проф. Кантарджиев: Няма да се поколебаем да купим и друга ваксина, призната в ЕС

Оптимистичният вариант е около 1,5 - 2 милиона ваксинирани да имаме до края на август. Ако няма ваксина, не може да се ваксинираме. Държавата ще търси и други варианти и няма да се поколебаем да купим, която и да е ваксина.

Тя трябва да е ефективна и безвредна и призната от регулацията в Европа. В това число и руска и китайска. Това каза пред БНР проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб за борба срещу коронавируса, във връзка със съобщението от AstraZeneca  за забавяне на доставките на ваксини за Европа.

По думите на проф. Кантарджиев e спекулация твърдението, че в България има нисък брой имунизирани. Той обясни, че този брой се обяснява със запазването на втората доза, за да не се случат технологични проблеми, които да забавят доставката на втора доза и "хората да останат само с една поставена доза".

Тази седмица ще бъдат ваксинирани хората, работещи на първа линия в Националния център по заразни и паразитни болести, съобщи директорът му. Той подчерта, че се увеличава броят на желаещи лекари да се ваксинират.

"Тази седмица за първи път имаме под 100 болни на 100 хиляди души за 14-дневен период. Това е много добре и дано да се задържи, но това зависи от дисциплината на хората", посочи проф. Кантарджиев и подчерта, че освен предпазните маски и дистанцията, най-важно е проветрението на помещенията - на всеки 20 минути трябва да се осигури 1 минута с поток на въздуха.

За отварянето на ресторантите той заяви, че обсъждането и предприемането на постепенното им отваряне ще е в началото а април, но уточни, че поради новия щам разхлабването на мерките ще е предпазливо и на стъпки.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК