''Грийнпийс'' "зарадва" МОСВ с инсталация от пластмасови отпадъци (+ВИДЕО)

Недоволството на екоактивистите е провокирано от плаващото сметище в р. Искър край Своге

21.01.2021 | 13:50 Редактор: Юлия Христова

Инсталация от пластмасови отпадъци, символизираща вълна, посрещна служителите на Министерството на околната среда и водите тази сутрин.

Недоволството на екоактивистите е провокирано от плаващото сметище в река Искър край Своге и замърсяването с отпадъци на реките. Според природозащитниците, това не е единично явление, проблемът е системен , а причината - държавата не е направила необходимото за разделното събиране на отпадъците.

"Днес сме тук, за да покажем съвсем нагледно какво би се случило метафорично, ако продължава по този начин да действа системата за управлението на отпадъците у нас. За тази система и за това състояние до голяма степен е отговорно МОСВ, защото системен е проблемът със замърсяванията с пластмасови отпадъци по всички дерета и реки из страната и не се предприемат стъпки за решаването му", посочи Евгения Ташева от организацията.

"Може да си представите 20 такива вълни всяка една секунда заливат планетата с пластмаса за еднократна употреба", каза Илияна Стоилова от проекта WIND2WIN.

"Ние в годините сме предлагали много пъти различни методи за решаването му и днес сме тук, за да кажем този, който е най-ефективен - това е депозит върху всяка бутилка. Под депозит се разбира малка сума, но достатъчно голяма да мотивира човек да върне празната си бутилка, в който и да е магазин. Това е система, която действа в над 40 страни по целия свят, 10 от тях са в Европа", допълни Ташева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК