Започна разчистването на плаващото сметище край Своге

За целта бяха отпуснати необходимите средства

16.01.2021 | 13:50 Редактор: Юлия Христова

Започна разчистването на плаващото сметище в река Искър край Своге, след като бяха отпуснати необходимите средства за това. Комисия от експерти ще реши как да се ползват отпуснатите от правителството 220 хил. лева.

"Комисията все още не се е състояла, но като представител на ВЕЦ, аз съм тук да осигуря достъп на техниката и да не се стигне до допълнителни повреди. Този боклук си е в реката. Това, че идва тук е предимство, защото, ако го нямаше ВЕЦ-a, щеше отдавна да е в Черно море", каза Васил Шуманов от ВЕЦ-Своге.

Разчистването ще отнеме няколко дни. Извършват се множество курсове за извозване на отпадъците, от пластмасови опаковки до дивани, с 2 камиона.

"От ранните часове на деня започна разчистването на сметището. Тази картина, ако не се предприемат по-сериозни действия, може да се повтори при следващи порои. Вероятно е нужно да се подходи превантивно и да се поставят улавящи съоръжения. Не би могло да има грешка от страна на общината, сметището е от София", посочи зам.-кметът на Своге Илия Богданов.

Боклукът на Софийско поле, който се озова във водите на Искър след обилните валежи, предизвика интереса и на европейските медии. Евронюз отрази плаващото сметище, изплувало до водната електроцентрала. 

А екобедствието в Искър предизвика гнева и на граждани, дошли да видят с очите си неприятната палитра от отпадъци. 

"Супер гадно ми стана като го видях, но трябва нещо такова да стане, за да преосмислим цялото отношение към пластмасата", посочиха те.

Прокуратурата все още проверява кой е виновен за незаконното сметище появило се в река Искър. Междувременно от публикация в социалните мрежи става ясно, че случаят в Своге не е феномен. Снимки показат образувано сметище и във водите на Струма край Кюстендил, където мостът между две села се използва не за преминаване, а за своеобразно депо за отпадъци.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК