Спасиха жена, оцеляла над 30 часа при минус 20 градуса в Рила

Тя била със сериозни измръзвания, транспортирана е в "Пирогов"

20.01.2021 | 12:24 Редактор: Ивет Арабова

Спасена е жена, оцеляла след повече от 30 часа при минус 20 градуса в Рила. 

18 януари, температура -20 градуса. В хижа "Рилски езера“ пристига жена, оставя багажа си и тръгва на поход в планината, който за малко не се оказва последния в живота ѝ. 42-годишната жена не се връща обратно в хижата. Там остава само багажът ѝ. Именно той е следата, която помага на планинските спасители да разберат накъде да тръгнат. Божидар Джокин, Георги Илков-Темето и Станислав Попов-Тачи откриват документ с мобилен номер в раницата ѝ. След около 10 мин. успяват да се свържат с нея.

"Питах къде се намира, тя каза над старата  хижа  - на един хълм съм се сгушила до един камък и не си усещам краката от кръста надолу", каза Божидар Джокин.

Борислав Ранков, Иван Тушев и спасителното куче Ектор веднага тръгват в посока хижа "Иван Вазов“. След обход на района в гъста мъгла и лоша видимост, в ранния следобед жената е открита в основата на връх Харамията. Заварват я неподходящо облечена за планина - с боти, дънки и яке.

Божидар Джонкин е планински спасител от 20 години. Досега не е виждал подобен случай. 

"За мен е прецедент, защото на -20 няма как да оцелееш. Единственото, което я е спасило е, че не е заспала. Тя е била будна през цялата нощ. Това я е опазило", подчерта още Божидар Джокин.

Спасителите веднага я изолират от студа, а от хижата тръгват останалите с моторни шейни и носилка, за да ги пресрещнат. Повикана е и линейка, която да я транспортира от Паничище до Спешна помощ – Дупница, откъдето по-късно е прехвърлена в УМБАЛСМ "Пирогов“. 

Акцията е поредният пример, че липсата на спасителен хеликоптер може да бъде и фатална. 

От ПСС съветват хората да не се качават в планината с неподходящо облекло и да не нощуват на открито.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 2
БГ СМЕШКИ
преди 3 години
да. у БГ имало мн *** народ ... Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години