Тежко е състоянието на спасените туристи в Стара планина

Планината взе и жертва

03.01.2021 | 13:58 Редактор: Искра Ангелова

Спасени са туристите, пострадали на стръмни и заледени места в Стара планина. В рамките само на два дни спасителите са отзовали на няколко сигнала за пострадали и проведоха няколко акции за прибирането на хора от планината. 

Тримата пострадали тежко в района Северния Джендем, късно снощи бяха свалени и закарани в болница от служители на спасителните служби в Троян, Ловеч и Карлово. Планината взе и жертва - алпинист с неподходяща екипировка е паднал и е загинал. 

Тялото му все още не може да бъде прибрано заради ураганния вятър и гъстата мъгла в района на връх Ботев. Спасителите съветват: "Не подценявайте обстановката и не тръгвайте на разходка неподготвени, защото условията са наистина тежки."

Трудно и напрегнато начало на новата година за планинските спасители. Само за два дни планинските спасители отрядите в Ловеч и Троян предприемат няколко спасителни акции, заради няколко сигнала за подхлъзнали се и паднали туристи в района на Северен Джендем в Стара планина. 

"Тръгна с друга акция, която беше в същия район, но на друг улей, имахме пострадал човек, който по същия начин се подхлъзва и 500 метра е летял в улея", каза Марин Хитров от отряда по планинско спасяване Троян.

Когато спасителите отиват да помогнат с транспорт на свои колеги, получават сигнал за други пострадали.

"Получихме сигнал за 4 човека, паднали в улей по зимната пътека за връх Ботев. Трима души са паднали и в тежко състояние, другото момче беше без видими травми", допълни Хитров.

За нещастие, има и смъртен случай на турист под връх Жълтец, недалеч от връх Ботев. Не е имало възможност той да бъде спасен, тъй като е починал още при падането на 300 метра.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
violeta94
преди 3 години
Спасяването е скъпо струваща услуга. По ценоразпис на ПСС ако нямат застраховка живот с подробно описан риск , то близките поемат разноските в хиляди лева. Безотговорността си е за тяхна сметка. Няма безплатен обяд. Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 0
мой
преди 3 години
Добре де ,какво правят по това време в планината??? Това си е 100 % риск !!! Голяма част от тях нямат и застраховки.. Да са живи и здрави спасителите да помагат !! Сигнализирай за неуместен коментар