Борисов: Важно е, че получихме лиценз за 5-и и 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй" за още 10 г.

Премиерът Бойко Борисов проведе среща с  изпълнителния директор на АЕЦ-а Наско Михов

19.01.2021 | 15:25 Редактор: Радостина Димитрова
Борисов: Важно е, че получихме лиценз за 5-и и 6-и блок на АЕЦ

Премиерът Бойко Борисов проведе среща с  изпълнителния директор на АЕЦ "Козлодуй" Наско Михов. Министър-председателят поздрави екипа на атомната ни централа с днешното присъединяване на България към Агенцията за ядрена енергия на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Това съобщиха от правителствената пресслужба.

"След извеждането на старите реактори, много важно е, че получихме лиценз за 5-и и 6-и блок на "Козлодуй" за още десет години", отбеляза премиерът Борисов.

Изпълнителният директор Михов припомни, че на 7 декември 2020 г. стартира работа по проучване на възможностите за изграждане на нова ядрена мощност на площадка 2 на АЕЦ "Козлодуй" след като през февруари м.г. бе издадено решение за оценка за въздействието върху околната среда на проекта.

Според експертните доклади икономически, екологично и технически е възможно оборудването, предвидено за АЕЦ "Белене", да се използва за нова мощност на "Козлодуй", бе отбелязано в хода на срещата на министър-председателя. За реализацията на проекта на площадка 2 на АЕЦ "Козлодуй" по отношение на налагащите се анализи са привлечени и международни експерти.

Премиерът Борисов акцентира, че платеното вече оборудване на стойност 1,3 милиарда лева за АЕЦ "Белене", ще може да се ползва за седми реактор на АЕЦ "Козлодуй".

"Активно се работи по темата и ще чакам доклад от министъра на енергетиката още в рамките на утрешното заседание на правителството", каза премиерът Борисов.

Министър-председателят Бойко Борисов добави, че в действията си правителството се води от възможностите за редуциране на емисиите от парникови газове и намаляваме на зависимостта от внос на енергийни ресурси по оптимален и конкурентоспособен начин, в контекста на целта на ЕС за климатична неутралност до 2050 г. и приоритетите на Европейската зелена сделка.

Снимка: Пресцентър, МС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 8 месеца
Важно е! Трябва да е топ новина Сигнализирай за неуместен коментар