Ученици и младежи проявяват интерес към доброволната казарма

През лятото се очаква първите войници да започнат обучение

10.01.2021 | 14:43 Редактор: Ивет Арабова

От тази година влиза в сила доброволната военна служба, като през лятото се очаква първите войници да започнат обучение в центровете в Плевен и Велико Търново. Ученици и младежи вече имат интерес към шестмесечната казарма.

Единадесетокласникът Йордан Йорданов е командир на 9-ти Етърски ученически гвардейски отряд в една от гимназиите във Велико Търново. През лятото 24-те младежи и девойки от отряда преминали общо военно обучение, в което се научили да стрелят и да оцеляват в полеви условия на война. 

"През изминалото лято преминахме военно обучение за около седмица във военното училище във Велико Търново. Учихме се да стреляме с автомат "Калашников" и с картечница "Калашников". Палихме огън приготвяхме храна в полеви условия”, разказа ученикът Йордан Йорданов.

"Те са първите ученици в България и преминаха през едноседмичен курс на обучение, това обучение беше пилотно за България”, обясни учителят и ръководителят на гвардейския отряд Евгени Коев. 

Свободните места за доброволните войници са 5 000, като в момента се подготвят базите за обучение. 

"Един от центровете, където ще се подготвят тези доброволни войници, ще бъде във Велико Търново, другият ще е в Плевен. Техническата подготовка , ремонтите вървят в ритъм в двата центъра и се надяваме, че първите доброволни войници ще могат да постъпят на служба в средата на лятото на тази година”, каза доц. Милен Михов, който е член на Комисията по отбрана в НС. 

Кандидати могат да са младежи и девойки до 40 г., физически и психически здрави, неосъждани. Те ще получават заплащане за шестмесечната казарма. 

"Бих приел за половин година да отида за наборна служба, тъй като в казармата доста от момчетата излизат не само по-подготвени за живота, а и с много нови приятелства”, сподели ученикът Йордан Йорданов. 

Преминалите казарма ще могат да избират дали да останат на редовна военна служба или с цивилни професии да бъдат зачислени в резерва на Българската армия.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Вяра Баракова
преди 3 месеца
Аз съм в 10 клас, как мога да кандидатствам? Сигнализирай за неуместен коментар