Разделено на две общество: Трябваше ли хорото в Калофер да се състои?

Градоначалникът Румен Стоянов обяви, че поема цялата вина и ще плати глобата

07.01.2021 | 14:15 Редактор: Радостина Димитрова

След мъжкото хоро в Калофер на Йордановден и глобата от 1000 лева за кмета на града: градоначалникът Румен Стоянов обяви в позиция до медиите: поема цялата вина и ще плати глобата. Не е обявил забрана на традицията, защото "би предал българщината".

Социалните мрежи обаче се разделиха в мненията - трябвало ли е ритуалът да се състои.

С маска на открито при струпване на много хора и на два метра дистанция – оказа се тези противоепидемични мерки срещу разпространението на Ковид-19 не важат за калоферци на Богоявление.

Обществото отново се раздели на две - едни са за мерките, други - за вековната традиция.

"Ние не сме се разделили сега. Ние сме били разделени винаги и просто това са едни повърхностни поводи. Традицията е отпреди години, мерките са от няколко месеца и може да звучи крайно, но аз лично за себе си предпочитам да живея два дена танцувайки, отколкото да живея 200 години, страхувайки се вкъщи, на четири метра разстояние. Животът е най-голямата ценност, а традицията е една от гаранциите за този живот", коментира диригентът Йордан Камджалов.

"Това публично противопоставяне на мерките не ми е пънк. Това, че кметът казва "аз ще платя глобата", не е защото той е опозиционер, а просто защото той се съобразява, както казваше Маяковски - с плесницата на обществения вкус", коментира музикантът Венци Мицов.

"ОК, нека да има глоби. Просто, като искам да си празнувам рождения ден или хоро, ще си платя, ако трябва. Нека колективно обществото да се справи с този казус. Няма виновни. Просото има борба между две парадигми", добави Камджалов.

И тъй като и противоепидемичните мерки, и хорото в студените води на Тунджа са за здраве, сега се задава друг казус - с предстоящите избори.

"Нека хората да се хванат на хорото, а да си останат вкъщи по време на избори и да покажат абсолютен червен картон на целия парламент и да кажат "искаме десет пъти по-високи заплати, искаме по-високо здравеопазване, десет пъти по-голяма сигурност и десетократно намаляване на детската смъртност". Ей това да кажат и тогава ще гласуваме", подчерта диригентът.

Според маестро Камджалов въпросът изобщо не е за хорото, не е и за мерките у нас, а е световен. По думите му Европа има нужда от нов Ренесанс, а България - от ново възраждане.

Вижте повече в репортажа на Камелия Стоянова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Е то кога ли е било обединено?! Сигнализирай за неуместен коментар