Ангелов за хорото в Калофер: Нелепо е, погазва здравето на българите

От НОЩ отчетоха тенденция за повече излекувани, отколкото новозаразени

07.01.2021 | 13:55 Редактор: Ивет Арабова

Два пъти повече излекувани, отколкото новозаразени през последната седмица, отбелязват от Националния оперативен шаб. В три области заболеваемостта вече е под 120 души на 100 000 население.

Вече над 7 900 медици от първата фаза са ваксинирани, отчетоха от Оперативния щаб. 

"55,39% са ваксинираните лекари, 20,4% професионалистите по здравни грижни и помощен персонал - 15,31%", каза здравният министър проф. Костадин Ангелов.

След като ваксината на Moderna беше одобрена от Aгенцията по лекарствата и ЕК, у нас може да я очакваме още през следващата седмица. 

"Предимство е, че може да се съхранява от 2 до 8 градуса до 30 дни, което ще е облекчение за разпределението на ваксината", подчерта магистър-фармацевтът Богдан Кирилов.

Така ще може да започне и ваксинацията на хората от втората фаза - потребители и персонал от домовете за възрастни хора, както и учителите и помощния персонал. Положителната тенденция обаче няма да позволи провеждането на големия кукерски фестивал в Перник. 

"Да се проведат всичките тези ритуали в самите места, да няма смесване на сурвакарски групи от различни населени места, да не се ходи от къща на къща, както е и традицията", добави кметът на Перник Станислав Владимиров.

Здравният министър разкритикува и провеждането на Йордановден в Калофер. 

"Нелепо е, защото всичко това, което се случва, погазва здравето на българите", категоричен бе Ангелов. 

Относно предстоящите избори, здравният министър коментира, че ще се даде възможност и на карантинираните и на хората в болниците да гласуват. 

"Това може да се случи или с отпадане на карантината, или с изграждане на секции за тези граждани", обясни проф. Ангелов.

Здравният министър подчерта, че се очаква датата за изборите и тогава ще бъде начертан план за провеждането им.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК