Купуваме хеликоптер-линейка и преоборудваме 4 военни "Кугар"-а

Те ще бъдат ремонтирани с държавни средства

06.01.2021 | 11:25 Редактор: Юлия Христова

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов представи на премиера Бойко Борисов пътна карта, разработена от Министерството на здравеопазването, за медицинска евакуация по въздух на пострадали български граждани.

В хода на заседанието на правителството министър Ангелов докладва за предприетите вече действия за купуването на 1 хеликоптер с европейски средства и за осигуряването на национално финансиране за ремонт на 4 налични вертолета "Кугър", собственост на Министерството на отбраната.

Планираното купуване на медицински хеликоптер закъснява от всички страни в Европейския съюз, но избързва с 2 години от първоначалните планове на българското правителство. Причина за инициативата стана планинската акция в понеделник по транспортиране на загиналия в Стара планина варненски турист. 

"С наличието за система за въздушно спасяване, крайно време е такава да има – нещата моежше да свършат значително по-рано и със значително по-малко рискове", коментира директорът на ПСС Емил Нешев.

От средата на 2019 година страната ни е единствената в Европейския съюз без медицински хеликоптер. Днес обаче правителството реши да промени това.

"Стартирали сме процедура за обявяване на обществена поръчка за закупуване на един хеликоптер с европейски средства с цялото медицинско оборудване", обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов.

"Добро решение е, че ще можем да използваме налични хеликоптери за медицински цели, с които ще се спасяват човешки животи“, заяви министър-председателят Бойко Борисов. Премиерът акцентира, че за целта е необходима стройна организация и възложи осигуряването й на здравния министър. Министър-председателят Бойко Борисов беше категоричен, че както винаги досега, когато е имало възможност, така и занапред правителството ще продължи да изпраща наличните хеликоптери и самолети за оказване на помощ на нуждаещи се български граждани в страната и чужбина.

"Един хеликоптер не знам каква точно работа ще свърши. Става дума за много-много по-сериозна система", смята Емил Нешев.

Ако единственият специализиран хеликоптер се окаже недостатъчен при нужда, от правителството са готови да използват и военните вертолети "Кугър“, които също ще бъдат ремонтирани, но с държавни средства. 

"Ние можем да отделим до 4 хеликоптера, които да дадем на разположение с летателния състав, с логистиката, с всичко. Нуждите на армията не са съобразявани, когато са купувани толкова много хеликоптери, така че на нас 6 хеликоптера са ни предостатъчни", заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Оказва се обаче, че военните самолети се оказват излишни не само за армията. Опитът на спасителната служба показва, че те не са подходящи за планински акции. Причините са няколко: Административната процедура за излитането им в извънредни ситуации е тромава, а машината е бавна и твърде голяма за труднодостъпни местности. Освен това е и по-скъпа от специализираните въздушни линейки, които струват 3000 лв. на полетен час, докато с "Кугър“ цената скача до над 7000 лв.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Снимка: МС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години