Заради локдауна: Родителите все повече търсят детегледачки

Педагогическото образование се смята за голямо предимство

04.01.2021 | 23:00 Редактор: Юлия Христова

Родителите все повече търсят детегледачки, като особено при втория локдаун търсенето се повиши с огромни темпове. Това заяви Светослав Стефанов, управител на агенция за детегледачки bavachki.bg, в интервю за Bloomberg TV Bulgaria.

Стефанов сподели какви са необходимите документи за всеки, който иска да практикува тази професия. Сред тях са традиционните медицинско от личен лекар и свидетелство за съдимост. Агенцията сама провежда и психотест, стана ясно от разговора.

"В момента курсовете за детегледачи са само от частни фирми. Не е както в западноевропейските страни, където има задължителни квалификации, за да може тази професия да се практикува. Тук не е така, но се надявам някой ден да се случи“, коментира Стефанов.

Той допълни, че педагогическото образование се смята за голямо предимство.

"Задължително условие при започването на работа е тестовият период. Ние предлагаме на даденото семейство пет бавачки, от които то се спира на две или три. След това с тях те провеждат, така да ги наречем - пробни гледания на детето в рамките на няколко дни, за да видят как самото дете приема бавачката“, казва Стефанов.

По негови думи заплащането в момента в бранша е между 7 и 10 лв. на час, пише bloombergtv.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК