Ваксинирането на медиците приключва до 2 седмици и започва втора фаза

Всички са се възстановили успешно, заяви директорът на ИАЛ Богдан Кирилов

04.01.2021 | 13:51 Редактор: Радостина Димитрова

Пристигна и втората пратка с ваксините на Pfizer и BioNTech. 25 хиляди дози бяха доставени в два контейнера рано сутринта на летище София. Оттам те ще бъдат разпределени и изпратени в Пловдив, Бургас и Велико Търново.

Очаква се в Европа да бъде одобрена втората ваксина - на AstraZeneca, както и трета ваксина.

До две седмици ваксинирането на медиците трябва да приключи, така че да започне следващият етап на имунизация.

"Домовете за стари хора. Общата им бройка е 15 хил. души, 11 хил. души е персоналът, който се грижи за тях. Българските учители, уточняваме с Министерството на здравеопазването, и започваме с тях. Масовата ваксинация ще започне тогава, когато имаме по-голямо количество ваксини. Това очакваме да стане някъде през февруари–март, което означава, че ще започнем да създаваме логистиката за това до края на този месец. Тя ще стартира с възрастните хора", заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов.

От над 4700 души, ваксинирани до момента, са регистрирани 4 случая на леки странични ефекти.

"За болка съобщава един от участниците при ваксинирането. Също при един от тях замайване, което е било преходно за 15 минути. Третата също е за болка - локално при мястото на приложение, и четвъртото е за леко повишаване на температурата на следващия ден. Тя е съобщена на 28-и и на 29-и човекът вече е съобщил, че няма температура", съобщи директорът на ИАЛ Богдан Кирилов.

Още 25 хиляди ваксини се очакват след около седмица. А ценните пратки се транспортират до останалите точки в страната отново с хладилни камиони. Дали са фирмени и какви стоки превозват в редовните си курсове - не е ясно.

"За мен няма значение дали котката е бяла или черна. Важното е да хваща мишки, така че какъв ще бъде брандът на камиона - за мен никога не е било от значение", отбеляза проф. Ангелов.

Логистиката на транспортиране се определя от Европейската комисия, съобщи още здравният министър. А съхранението на ваксините се гарантира от специални термобоксове със сух лед, които поддържат температура от -70 градуса.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
2 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години
Дано за никой няма усложнения. Сигнализирай за неуместен коментар