Обратно на училище: Облекчение за родителите, но крие и рискове

Вижте как започна присъственият учебен ден в 51 СОУ "Елисавета Багряна"

04.01.2021 | 13:41 Редактор: Ивет Арабова

Детските градини от днес отново отвориха врати, а учениците до четвърти клас влязоха в класните стаи.

В столичното 51-о училище "Елисавета Багряна" най-малките ученици прекрачиха прага на класните стаи със специална организация, която ограничава контактите между децата от отделните паралелки и класове. 

"Онлайн обучението се провежда с добър успех, увенчава се с добри резултати. Общата нагласа на родители и колеги учители е, че основната функция на училището е в училищната сграда", каза зам.-директорът на 51-о СУ Веселин Стефанов.

"Имат нужда повече от контакт, от помощ. За тях това е нормалното, колкото и странно да звучи, те започнаха така с маските, с всички други правила, все още не са видели друг начин на работа", коментира учителят Стефка Хаджийска.

Според някои родители връщането към присъствено обучение ще донесе известно облекчение, за други обаче крие рискове. 

"По-скоро съм притеснен, но да се надяваме, че няма да има проблеми", сподели баща на ученик.

"Трудно е, защото аз съм на работа и помагаше баткото, сутрин беше с нея, следобед беше той на училище, ние и двамата работим", каза друг родител.

За родителите, които не желаят да пуснат децата си обратно на училище, възможността за обучение в електронна среда остава. До момента над 700 са постъпилите молби в Министерството. 

"Не се възползваха много ученици в нашето училище, минимален е броят. При най-малка неразположеност или притеснение за техните деца ние сме готови да провеждаме хибридно обучение и в класната стая дори да има 10 деца, другите ученици от вкъщи ще бъдат обучавани", подчерта зам.-директорът на 51 СУ.

В училище "Георги Бенковски" в Бургас пък няма нито едно подадено заявление. Само 109 деца от 1 до 4 клас в Бургаска област са заявили да останат на обучение от разстояние.

На всички училища са осигурени достатъчно на брой бързи антигенни тестове. Те са комбинирани и могат да различават Ковид-19 от грип А и В.

Вижте повече в репортажа на Натанаил Раичков.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години
За да се чувстват облекчни родителите, нека боледуват рисквите групи. Сигнализирай за неуместен коментар