Неправилната употреба на пиротехническите средства може да помрачи празника

България е на седмо място по внос на фойерверки през 2019 година

31.12.2020 | 20:00 Редактор: Юлия Христова

Според данните на Евростат България е на седмо място по внос на фойерверки през 2019 година. В навечерието и на тази Нова година експертите предупреждават да бъдем внимателни, за да няма фатални последствия.

Димитър Тошев е на 26 г. Когато е на 15, едва не остава без пръст на едната си ръка, заради неправилно използване на фойерверки. 

"Отидохме, взехме едни не много големи, казаха ни, че са във формата на фойерверки - умален мащаб. Тогава реших да я държа в ръка, да не я хвърлям - тя се оказа обаче пиратка и гръмна доста силно. За малко не ми откъсна пръста, беше изгорял до костта почти", разказа той. 

Лекарите от "Пирогов" успяват да спасят пръста на Митко от ампутация. Следват 7 месеца на активно лечение и дълго възстановяване.  

Алексей участва в подготовката на новогодишната заря в столицата. Тя е продължила с дни при спазване на всички мерки за безопасност. Такъв е призивът му и към всички, за които празничната нощ не може да мине без фойерверки. 

"Пиратките много внимателно с пълно съзнание и яснота предварително предвиждаме къде ще ги хвърлим, след като ги запалим и задължително предвиждаме да са ни сухи ръцете", посочи собственикът и управител на фирма за фойерверки и пиротехника Алексей Анев.

Статистиката през изминалите години показва, че най-много произшествия с пиротехнически средства се допускат вследствие на неправилната им употреба.  А в навечерието на празника имаше и масови проверки за нерегламентирана продажба на фойерверки. 

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК