Фойерверките са сигурен начин за създаване на зрелище от цвят и светлина, но ново изследване разкри, че тези ослепителни избухвания могат да представляват риск за здравето. Изследването, за което се твърди, че е първото, което разглежда въздействията на експлозията на фойерверки върху човешките и животинските клетки, открива, че редица вредни токсини остават във въздуха, след като светлините угаснат.
Изследването е проведено от учени от "NYU Langone Health“, които разгледали проби за качество на въздуха, събрани от десетки места в САЩ, обхващащи период от 14 години. Чрез този анализ екипът открил особено високи концентрации на токсични метали около Деня на независимостта и Новата година, съобщава "Ню Атлас“.
Фойерверките избухват с поразителен набор от цветове, когато металите, съдържащи се в тях, са подложени на високи температури. В техния състав обикновено влизат олово, титан, стронций и мед. Екипът направил няколко експеримента, за да проучи потенциалните ефекти върху хората и животните.
"Въпреки че сме изложени на тези вещества само за кратко време всяка година, те са много по-токсични от замърсителите, които дишаме всеки ден“, казва главният автор на изследването Тери Гордън, пише БГНЕС.
В лаборатория учените взривили шепа фойерверки, които обикновено се продават в САЩ. Те уловили частиците, които тези експлозии освобождават и след това изложили на тях човешки белодробни клетки и няколко десетки на мишки, в дози, изчислени като сходни на замърсителите, които един нюйоркчанин вдишва за ден в Манхатън.
По този начин екипът наблюдавал значително увеличение на окислението, нормално безопасен процес в човешкото тяло, но такъв, който може да причини увреждане на клетките и ДНК, когато активността му се засили. Това причинило възпаление на белите дробове при мишките и 10 пъти повече щети за човешките клетки, отколкото нетоксичен физиологичен разтвор.
"Докато мнозина гледат да се предпазят от наранявания при експлозии, нашите резултати посочват, че вдишването на дим от фойерверки може да причини дълготрайни щети – риск, който до голяма степен се игнорира“, каза Гордън.
Учените планират да споделят резултатите от работата си със служителите в общественото здравеопазване, за да повишат информираността за рисковете.
Снимка: Pixabay
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
Защо Джордж Клуни се ядосал на Брад Пит в далечната 1991 г.?
Кейт Мидълтън впечатли с най-голямата си тиара досега
5 храни, които „събуждат“ женските хормони
Хранителен режим при Хашимото
Стартират нови национални програми за скрининг на колоректален и цервикален рак
Защо корейското кимчи е полезно за имунната система?
Инфекция с Campylobacter при деца – как да я разпознаем?
Съоснователят на Neuralink стартира проект, който може да промени човешката еволюция
Роботът Optimus е усвоил бягането, движейки се почти като човек
Открита е уязвимост в механизма за възстановяване на ДНК на раковите клетки
Blue Origin представи проектиран с AI източник на енергия за Луната
Оперираха Здравко от "Ритон"
Изтеглиха жребия за световното по футбол през 2026 г. Вижте всички групи
Спасители във Варна извадиха немска овчарка от 25-метров кладенец
Проблемите с водата в Аврен продължават
През 2024 г. България e сред най-засегнатите държави в ЕС от горски пожари
Кадър на деня за 5 декември
S&P 500 отчита четвърти пореден ден на ръст и се повишава с 0,4% за седмицата
Всяко второ предприятие у нас разполага със собствен уебсайт
Гръцкият парламент одобри покупката на ракетни системи за 650 млн. евро от Израел