Фойерверките се оказаха вредни за здравето

Вдишването на дим от тях може да причини дълготрайни щети

04.07.2020 | 09:30 Редактор: Юлия Христова
Фойерверките се оказаха вредни за здравето

Фойерверките са сигурен начин за създаване на зрелище от цвят и светлина, но ново изследване разкри, че тези ослепителни избухвания могат да представляват риск за здравето. Изследването, за което се твърди, че е първото, което разглежда въздействията на експлозията на фойерверки върху човешките и животинските клетки, открива, че редица вредни токсини остават във въздуха, след като светлините угаснат.

Изследването е проведено от учени от "NYU Langone Health“, които разгледали проби за качество на въздуха, събрани от десетки места в САЩ, обхващащи период от 14 години. Чрез този анализ екипът открил особено високи концентрации на токсични метали около Деня на независимостта и Новата година, съобщава "Ню Атлас“.

Фойерверките избухват с поразителен набор от цветове, когато металите, съдържащи се в тях, са подложени на високи температури. В техния състав обикновено влизат олово, титан, стронций и мед. Екипът направил няколко експеримента, за да проучи потенциалните ефекти върху хората и животните.

"Въпреки че сме изложени на тези вещества само за кратко време всяка година, те са много по-токсични от замърсителите, които дишаме всеки ден“, казва главният автор на изследването Тери Гордън, пише БГНЕС.

В лаборатория учените взривили шепа фойерверки, които обикновено се продават в САЩ. Те уловили частиците, които тези експлозии освобождават и след това изложили на тях човешки белодробни клетки и няколко десетки на мишки, в дози, изчислени като сходни на замърсителите, които един нюйоркчанин вдишва за ден в Манхатън.

По този начин екипът наблюдавал значително увеличение на окислението, нормално безопасен процес в човешкото тяло, но такъв, който може да причини увреждане на клетките и ДНК, когато активността му се засили. Това причинило възпаление на белите дробове при мишките и 10 пъти повече щети за човешките клетки, отколкото нетоксичен физиологичен разтвор.

"Докато мнозина гледат да се предпазят от наранявания при експлозии, нашите резултати посочват, че вдишването на дим от фойерверки може да причини дълготрайни щети – риск, който до голяма степен се игнорира“, каза Гордън.

Учените планират да споделят резултатите от работата си със служителите в общественото здравеопазване, за да повишат информираността за рисковете.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК