Историята на бежанеца Надим от Пакистан, трогнала стотици

Прави няколко опита да се установи в Русия и Германия, но неуспешни

24.12.2020 | 21:05 Редактор: Искра Ангелова

Бежанец от Пакистан, избягал заради преследвания на религиозна основа, намира закрила и сигурност в България. Семейство, което има малка ферма в село Негован, му подава ръка. А след като разказахме историята на Надим, той си намери квартира в София. 

"Бяха ни наложени редица забрани, като това да се молим, да извършваме ислямски ритуали, свободите ни бяха ограничени. Много пъти са ме били, беше ми счупена ръката. Обичам родината си, там ми е всичко и, за съжаление, заради ситуацията бях принуден да избягам", каза Надим.

Той е бежанец от Пакистан. Надим е от религиозната общност ахмадия, проповядваща обич за всички и омраза за никого. Заради различия в религиозните убеждения обаче, движението е обявено за "немюсюлманско" със закон в Пакистан. А последователите му са обект на преследване, репресии и отхвърляне от трудовата система.

Затова Надим е принуден да напусне родината си.

"В Пакистан да отидеш да работиш някъде - започват веднага проблеми, да практикуваш религията също. Никой не напуска родината си с радост", допълни той.

Прави няколко опита да се установи в Русия и Германия, но неуспешни. 

"Целта ми не беше да печеля пари, а да намеря място, на което да получа закрила и да съм в безопасност, безопасност да получи и семейството ми. Среща много топлина и човечност у нас. Изключително ми е приятно да работя в близката ферма, отнасят се много топло с мен, късметлия съм, че попаднах на това място. На една маса се храним, приемат ме наравно с тях", каза още бежанецът.

Работата е тежка, но Надим се старае много.

"Той няма предишен опит, освен като дете, но се справя доста добре, бързо учи, той ми помага във всичко. Направихме това, което зависи от нас и това е нашият избор", сподели Иво.

Надим твърди, че също не усеща дискриминация, но среща трудности и не може да си намери жилище под наем. 

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК