Преследваният Надим, който намери закрила и работа в България

Семейство с малка ферма в Негован подава ръка на пакистанеца

30.07.2020 | 14:26 Редактор: Тодор Петров

Бежанец от Пакистан, избягал заради преследвания на религиозна основа, намира закрила и сигурност в България. Ръка му подава семейство, което има малка ферма в село Негован.

"Бяха ни наложени редица забрани - да се молим, да извършваме ислямски ритуали, свободите ни бяха ограничени. Много пъти са ме били, беше ми счупена ръката. Обичам родината си, там ми е всичко и за съжаление заради ситуацията бях принуден да избягам", разказва Надим пред камерата на Bulgaria ON AIR. 

Той е от религиозната общност ахмадия, проповядваща обич към всички и омраза към никого. Заради различия в религиозните убеждения обаче, движението е обявено за "немюсюлманско" със закон в Пакистан. А последователите му са обект на преследване, репресии и отхвърляне от трудовата система. Затова Надим е принуден да напусне родината си. 

Прави няколко опита да се установи в Русия и Германия, но неуспешно. Среща много топлина и човечност у нас.

"Изключително ми е приятно да работя в близката ферма, отнасят се много топло с мен. Късметлия съм, че попаднах на това място. На една маса се храхим, приемат ме наравно с тях", споделя Надим.

Семейство Тончеви вярва, че българите са толерантни и готови да помагат. Надим твърди, че не усеща дискриминация, но среща трудности и не може да си намери жилище под наем. А най-голямата му мечта е да се събере със семейството си в България. 

"Всеки ден се чувам със семейството ми. Дъщеря ми тича с телефона вкъщи и ме пита "татко, кога ще ни вземеш", споделя още Надим.

Той получава одобрение от Агенцията по бежанците семейството му да дойде при него, но процедурата е тромава. А за да се случи това по-бързо, пакистанецът отправя молба и благодари горещо. Надим вярва в доброто и е убеден, че животът му ще се подреди тук в България.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Браво, ето такива хода заслужават да им се помогне. Евала и на фермерите. Сигнализирай за неуместен коментар