В специално пригодени автобуси тестват пристигащите у нас от Великобритания

Първите наши сънародници се прибраха на родна земя след няколко дни блокада

24.12.2020 | 17:45 Редактор: Искра Ангелова

Първите наши сънародници се прибраха на родна земя, след като страната ни отвори небето си за пристигащи от Великобритания. В продължение на около час на Летище София пътниците от първия полет бяха тествани за Ковид-19, а едва след това освободени, за да посрещнат Бъдни вечер с близките си.

Без страх, малко уморени, но и безкрайно щастливи – с тази смесица от чувства стъпиха на българска земя първите наши сънародници, които попаднаха в капан във Великобритания. Преди да напуснат летището - всички те преминаха през бърз антигенен тест за Ковид-19.

"Бързо става, по 10 човека от самолета се тестват, сравнително бързо", каза един от пристигащите.

Друг пътуващ сподели, че още на самата писта има специално пригодени автобуси, които са с медицински лица.

Според заповедта на здравните власти - всички с отрицателен резултат от тестовете остават под 10-дневна карантина, а тези с положителен - изолация за 14 дни.

Петър Марков от 4 години е таксиметров шофьор в Лондон. Заради работата си с клиентите там, смята, че вече може да е бил контактен със заразен с опасния вирус. Не се страхува от това и до момента не си е правил тест за Ковид-19. Смята за излишно и изследването на летище София.

"Всичко стана много бързо, но според мен всичко това е излишно", сподели той.

До успешното си пристигане в България Петър преминава и през редица перипетии.

"Преминах през голям ужас, отказан полет, затворена граница, както и големи разходи. В момента, в който разбрахме, че полетът е отказан, запазихме билет за ферибот през Ламанша, след около час се оказа, че и това не е вариант. До вчера бяхме в невидение", добави Петър Марков.

Той още не знае как ще преминат 20-те му дни престой в България. Но въпреки че през половината от тях ще бъде под карантина заради отрицателния си тест за Ковид-19, по-важното за него е, че ще бъде със семейството си – водеща причина за всички, които решиха да използват първата възможност за пътуване, след спрените полети от Обединеното кралство. 

Вижте повече в репортажа на Камелия Стоянова. 

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК