Антигенни тестове за пристигащите у нас от Великобритания и Северна Ирландия 

Това нарежда министърът на здравеопазването

23.12.2020 | 18:55 Редактор: Искра Ангелова
Антигенни тестове за пристигащите у нас от Великобритания и Северна Ирландия 

От 00.00 часа на 24.12.2020 г. лицата, пристигащи в България, с начална точка на отпътуване от Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, на които е позволено влизане в страната се поставят под карантина за 10 дни в дома или в друго място, което са посочили за пребиваване.

На пристигащите с въздушен транспорт ще се провежда бърз антигенен тест за Ковид-19 на съответното летище у нас. При отрицателен резултат от теста се издава предписание от директора на съответната регионална здравна инспекция или оправомощен от него заместник-директор за поставяне под карантина за срок от 10 дни, а при положителен резултат - предписание за поставяне под задължителна изолация за  срок от 14 дни. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.

От 1 януари 2021 г. лицата, които не попадат в забраната за влизане и престой у нас, при пристигането си на територията на страната представят документ, показващ отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизането в България изследване по метода на полимеразна верижна реакция за доказване на Ковид-19, считани от датата на проведеното изследване, вписана в документа.

При представянето на такъв документ, те не подлежат на задължителна карантина.

Това нарежда министърът на здравеопазването със своя заповед РД-01-725, издадена днес.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 4 месеца
Определено е редно да има такъв тест....за спокойствие на всички Сигнализирай за неуместен коментар