България възобновява полетите от Великобритания и Северна Ирландия

Пристигащите ще бъдат изследвани с антигенни тестове и поставени под 10-дневна карантина

23.12.2020 | 12:00 Редактор: Ралица Братанова
България възобновява полетите от Великобритания и Северна Ирландия

В 12:00 часа днес България възобновява полетите от Обединеното кралство и Северна Ирландия, които бяха прекратени заради новия щам на Ковид-19.

Пристигащите пътници от Великобритания ще бъдат изследвани с антигенни тестове и поставени под 10-дневна карантина. А от 1 януари ще се изисква отрицателен PCR тест 72 часа преди пристигането на пътуващите у нас, съобщи правителствената пресслужба.

Това бе решено на работно съвещание при премиера Бойко Борисов, в което участваха вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева, министърът на здравеопазването Костадин Ангелов и министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков.

Премиерът Борисов разпореди на отговорните министри да издадат необходимите заповеди, за да могат още днес всички български граждани да се върнат в родината си.

"В случая цената е без значение, когато се има предвид напрежението, страха и чакането по границите на наши сънародници. Така че - работете, включително на разположение е и правителственият Airbus, той е в готовност при необходимост да лети, както бе и по време на първата вълна на коронавируса“, категоричен бе министър-председателят Борисов.

В рамките на работното съвещание министърът на здравеопазването Костадин Ангелов информира, че осигуряването на сигурността на всички български граждани предвид новия щам във Великобритания е съобразено с препоръките на ЕС от вчера. В този контекст се въвежда извършването на антигенен тест при пристигането от Обединеното Кралство на територията на България, който е с равна тежест с PCR теста.

"А след Нова година въвеждаме изискването за представянето на PCR тест, каквито са и препоръките на ЕС. PCR тестът ще трябва да е извършен 72 часа преди пристигането на територията на България“, заяви министър Ангелов. За целта се създава организация на летищата в София, Пловдив, Бургас и Варна.

Решението за възобновяването на полетите от Велкобритания дойде на фона на транспортния хаос в британския пристанищен град Дувър. Опашките от товарни камиони и автомобили, чакащи да преминат към Франция, са километрични. 

Сред блокираните са стотици български шофьори и семейства с деца. През нощта Франция отвори за преминаване Ла манша. Преминаването става само с отрицателен тест за Ковид-19 направен най-късно преди 72 часа.

"Бях чакал по опашките 6-7 часа и се оказа неуспешно, защото искат отрицателен тест", обясни сънародникът ни Георги Добрев.

Британските власти са изпратили военни в района на града, които да помогнат на медицинските работници при правенето на тестове на блокираните шофьори.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Трябва да им се помогне на българите в Доувър Сигнализирай за неуместен коментар