На трето място сме в ЕС по хоспитализирани и починали от Ковид-19

В началото на следващата година се очаква да одобрим втора ваксина

24.12.2020 | 10:40 Редактор: Ралица Братанова
На трето място сме в ЕС по хоспитализирани и починали от Ковид-19

Намалява броят на хоспитализираните и починалите от Ковид-19. Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на брифинг в Министерския съвет.

Към настоящия момент по показателя за 14-дневната заболеваемост България е на 17-о място в ЕС и на четвърто място на Балканския полуостров.

България е на трето място в ЕС по хоспитализирани и починали пациенти и на първо място на Балканския полуостров.

Най-ниска е заболеваемостта в Кърджали със 149 на 100 хиляди, а най-висока във Варна - 626 на 100 хиляди, а в София 354 на 100 хиляди при средна за България 425 на 100 хиляди.

"Намалява и положителността на изследваните тестове. Бяхме стигнали до 40%, а сега в някои от дните процентът спадна под 30%", посочи още доц. Кунчев. 

Магистър-фармацевт Богдан Кирилов посочи, че първата разрешена ваксина, която е на Pfizer и BioNTech, ще пристигне у нас на 26 декември и на 27 декември ще започне ваксинацията. 

В началото на следващата година се очаква да одобрим втората ваксина срещу Ковид-19, която е на компанията Moderna.

Доц. Кунчев сподели и информация относно новия щам на Ковид-19, открит във Великобритания.

"Положителното е, че огромната част от PCR тестовете работят за новия щам и го доказват, същото в огромна доза вероятност важи за ваксината. За щама, който идва от Великобритания, няма проблем, а за този, който е засечен от Южна Африка, текат проучвания", посочи Кунчев.

По думите му антигенните тестове също отчитат новия щам на Ковид-19. Той обаче уточни, че те са сигурни в определен момент на заболяването и при наличието на клинична картина у пациента.

След извършването на втората имунизация срещу Ковид-19, защото всички ваксини са с два приема, ще бъде издаван и документ (сертификат). Той ще може да послужи на хората за пътуване или нещо друго, каза още главният доц. д-р Ангел Кунчев.

"Разработен е отделен модул за имунизация към портала за Ковид-19, където ще бъде внасяна информация от всички, които правят имунизация, допълни Кунчев. За момента информацията ще бъде основно от болничните заведения, а по-късно и всички останали - общопрактикуващи лекари, екипи, РЗИ и други, които извършват имунизации. Те имат достъп до тази система", обясни Кунчев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Както бяхме добре, се получи това, поради липса на дисциплина. Всеки се смята за компетентен... Сигнализирай за неуместен коментар