Здравният министър: Ваксините идват, коронавирусът отстъпва

Има тенденция към намаляване на заетостта на леглата в Ковид структурите

24.12.2020 | 10:13 Редактор: Тодор Петров

"Ставаме все по-силни и все по-информирани. Човечеството се изправя уверено и победоносно в битката. Ковид ваксините идват, с тях ще преодолеем едни от най-тъмните страници в съвременната ни история. Болестта отстъпва пред усилията на всички онези, които от март са рамо до рамо навсякъде в страната", заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

Той обяви, че излекуваните от коронавирус у нас за последната седмица са близо 16 000, а потвърдените нови случаи са около 9500.

"Не искам българските граждани да бъдат излекувани, искам да бъдат здрави. Уверени в това наше желание наложихме противоепидемичните мерки. Искаме максимално много български граждани да останат живи и да стигнат здрави до ваксината", настоя проф. Ангелов.

Той подчерта, че се отчита тенденция към намаляване на заетостта на леглата в Ковид структурите в страната. Заети са 42% от леглата за неусложнените пациенти, 41% са заетите интензивни легла. 

В момента имаме заразени 3311 заразени медицински служители, от които 176 са в болница - 10 се намират в интензивни отделения, стана ясно още от думите на здравния министър.

"Готвим се за тази ваксина. Като резултат ще видите върха на айсберга! Ваксината ще дойде в България най-вероятно на 25 вечерта или на 26 сутринта. Имаме ясно разписана логистика - стройна организация, за да може Европа в един ден да се изправи срещу тази световна пандемия", изтъкна проф. Ангелов.

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК