НЗОК ще покрива терапията на пълнолетни пациенти с муковисцидоза

Благодарение на благотворителна кампания лечението на Росица Малинова вече започна

23.12.2020 | 19:00 Редактор: Ивет Арабова

Здравната каса ще покрива терапията на пълнолетни пациенти с диагнозата муковисцидоза. Това се случва след промени в законодателството, 3 седмици след като ви разказахме историята на Росица Малинова от Пазарджик. Досега в България медикаментът се реимбурсираше само за деца. 

"Използвах законовата възможност за спешна промяна на Наредба №2, без публично обсъждане, за да може да спечелим максимално време. Това вече е факт", подчерта здравният министър проф. Костадин Ангелов.

"Радвам се, че за нас с Маги бе намерено решение и очаквам възможно най-скоро ние да започнем да получаваме лекарството", каза Росица Малинова. 

Благодарение на благотворителна кампания лечението на Роси вече започна. 

"Въпреки че го приемам по-малко от седмица. аз се чувствам доста по-добре. Повлиявам се", сподели Роси.

Тя има осигурени медикаменти до 15 януари, а никой не се ангажира с прогноза дали дотогава държавата ще осигури лекарството. Ако това не се случи в този срок, момичето отново ще разчита на подкрепата на дарители. 

"Получих подкрепа, каквато не съм и очаквала. И това, че хората ме подкрепят, ми даде много сили и ме накара да почувствам, че моят живот наистина има значение и че се боря за правилната кауза", каза още Роси.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години