Росица с отказаното лечение се изправя пред нов абсурд

22-годишното момиче успя да трогне цяла България

08.12.2020 | 19:52 Редактор: Искра Ангелова

Преди седмица ви разказахме историята на 22-годишната Росица Малинова от Пазарджик, която е болна от муковисцидоза, но няма достъп до лечение. Причината е абсурдна - Здравната каса отпуска животоспасяващото лекарство само на лица под 18 г. Седмица по-късно Роси събра парите, необходими за едномесечното й лечение - 40 000 лв. Но се изправи пред нов сериозен проблем.

22-годишната Росица Малинова успя да трогне цяла България. Момичето, болно от рядкото заболяване муковисцидоза, разказа за битката си за живот и отказаното ѝ право на лечение, защото е навършила 18 години. 

Само седмица след репортажа на Bulgaria ON AIR, момичето събра 20 000 евро. С тях се ражда надежда за живота ѝ. 

"Не съм очаквала такава подкрепа, не очаквах и хората да останат безразлични. Но аз просто исках институциите да поемат отговорност. В крайна сметка, докато чакаме Министерството на здравеопазването да излезе с решение на проблема, хората успяха да ми осигурят средствата, необходими за едномесечно лечение", сподели Росица Малинова.

Докато чиновниците решават тези проблеми и се опитват да намерят пролуки в закона, за да помогнат на Роси, времето минава и кислородът на Роси свършва. Роси обаче се сблъсква с пореден отказ. Този път от ВМА в София. 

Обяснили на младото момиче, че не могат да приемат пари от пациенти, тъй като болницата не е акционерно дружество. И Роси се изправя пред нов парадокс - след като сама е успяла да си набави средствата за лечението, сега трябва сама да си осигури дистрибуцията. И да организира доставката на своя отговорност.

"В момента приятели и познати мобилизираха всички ресурси, необходими за да доставим лекарството от Германия. Това може да се случи и с болничен протокол, но намираме трудност в намиране на болница, която да е съгласна да предприеме необходимата процедура", допълни тя.

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК