Удължиха мярката 60/40 до септември, по 50 лв. за пенсионерите и през януари

Борисов: Трайна е тенденцията броят на оздравелите да е близо два пъти повече от броя на заразените

23.12.2020 | 11:49 Редактор: Тодор Петров

Мярката 60/40 в подкрепа на бизнеса и работещите се удължава до септември, съобщи премиерът Бойко Борисов по време на работно съвещание с членове на правителството.

Освен това през следващата година продължава и помощта за пенсионерите в условията на пандемия, допълни министър-председателят.

"Антикризисната мярка 60/40 удължаваме до септември 2021 г. На следващия Министерски съвет в сряда ще приемем за януари за пенсионерите 106 милиона лева - по 50 лева, така както продължаваме да даваме по време на пандемията", подчерта Борисов.

"Всичките тези мерки са, за да поддържаме работните места, живота и стандарта на хората. Затова ни е важна ваксината. За радост вече всеки ден наблюдаваме трайна тенденцията броят на оздравелите да е близо два пъти повече от броя на заразените", допълни премиерът.

Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева докладва, че и през следващата година продължават да действат мерките 60/40 и 80/20, а мярката за затворени бизнеси "Запази ме" ще се бъде трансформирана от 1 януари в 75% от осигурителния доход на работниците и те ще получават повече средства.

Тя обобщи подкрепата на държавата до този момент по линия на трите социално-икономически мерки. "До момента по мярката 60-40 са платени 627 милиона лева, запазени са 250 000 работни места. По мярката 80-20 с добавка от 250 лева за хотелиерство, ресторантьорство, туризъм и транспорт  са платени 23 млн. лв., запазени са общо 24 858 работни места“, изтъкна Сачева. По отношение на мярката "Запази ме", която към момента е известна като "24 лева на ден" и която предстои да бъде трансформирана от догодина, министърът на труда и социалната политика, посочи, че за декември месец са получени 4 653 заявления от работодатели за компенсиране на 22 839 работници и служители.

"Започнаха вече да се извършват плащанията, като ще се плаща и през дните между Коледа и Нова година", отбеляза Сачева. По отношение на целевата помощ за семействата с деца, които учат в момента дистанционно, подадените заявления са 40 000 и са одобрени 23 520 семейства.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страница ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години