Въвеждат нови мерки в помощ на средните предприятия

Ще бъде удължена и новата мярка за затворените бизнеси

21.12.2020 | 18:22 Редактор: Ивет Арабова

Рязко влошаване на бизнес климата заради Ковид кризата. Това констатира допитване на Българската стопанска камара до предприятия от всички сектори на икономиката у нас.

Антикризисните мерки на правителството получават ниска оценка, а много малък процент са успели да се възползват от тях.

Сашо е собственик на ресторант. Не е могъл да се възползва от помощ за бизнеса си, защото изискването е да е развивал търговска дейност от поне една календарна година. 

"Нямам една календарна година, имам 8 месеца. Даже аз съм направил повече инвестиции, които не са претърпели абсолютно никаква печалба, защото от тази календарна година съм работил 3 месеца", обясни той.

Според допитването на Българската стопанска камара по-малко от половината предприятия са се възползвали от антикризисните мерки. С най-голяма популярност се ползват мерките 60/40 и безвъзмездна помощ за МСП. Но отново процентът е нисък, съответно 28% и 27%. Сред основните пречки се посочват бавният процес и бюрокрацията.

От бранша на танцовите школи също посочват, че не са успели да се възползват от помощта.

"Това е малък, микробизнес, който често пъти се управлява от един, двама, максимум трима човека - хореографи. И е много трудно. Повечето са самоосигуряващи се, да покриват нещата, които са заложени като изисквания за отпускане на някакви средства", посочи собственикът на танцова школа Ангел Филиповски.

А от днес започва кандидатстването по още една помощ – подкрепа чрез оборотния капитал на малките и средни предприятия. 

"Това наистина е иновационна мярка, по която включихме и НАП като наш партньор. Нека да кажем, че тя ще бъде отворена не за 2, а за 4 седмици", заяви министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

"Как се изчислява финансовата помощ – тя е процент от оборота на конкретните обекти, реализиран през 2019 година, съответстващ на периода на преустановената дейност", обясни изпълнителния директор на НАП Галя Димитрова.

Очаква се условията за кандидатстване по новата мярка да бъдат разширени. Бюджетът на програмата е 156 млн. лева, като средствата са осигурени по Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност".

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК