Приравниха антигенните тестове на PCR-ите, ще влизат в статистиката

Хората с положителни проби подлежат на 14-дневна изолация

23.12.2020 | 07:05 Редактор: Тодор Петров

От днес бързите антигенните тестове влизат в официалната статистика за разпространението на Ковид-19 у нас. Със заповед на министъра на здравеопазването те се добавят като лабораторен критерий в дефиницията за случай на коронавирус. 

Направените до момента бързи антигенни тестове няма да се включат със задна дата в официалните данни за потвърдените в страната случаи. 

От днес хората с положителен антигенен тест щe бъдaт отчитани като потвърдени случаи на Ковид-19 в Единния информационен портал и ще подлежат на 14-дневна изолация, а техните близки контактни лица - на 10-дневна карантина. Същият ред е прилаган и при случаите, потвърдени с PCR тестове. 

Бърз антигенен тест се прилага при болни лица в рамките на 5 дни от началото на клиничната картина, а при контактни лица - в рамките на 7 дни от последния контакт със заразен с коронавирус. При лица с наличие на клинични симптоми, отговарящи на критериите за Ковид-19 и отрицателен резултат от бърз антигенен тест, следва да се проведе изследване по метода PCR, а при невъзможност - да се извърши нов бърз антигенен тест след 2-4 дни

"Тези хора с положителен антигенен тест де факто са най-заразната част от пациентите. Защото така вирусът със сигурност се намира в носоглътката и може да бъде отделен, когато пациентът говори, киха, кашля", коментира общопрактикуващият лекар Гергана Николова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК