Как антигенните тестове ще променят картината на пандемията?

Те все още не се признават за пътуване в чужбина

14.12.2020 | 18:57 Редактор: Ралица Братанова

До края на седмицата се очаква становище на експерти в Министерството на здравеопазването дали резултатите от антигенните тестове за ще бъдат приравнени към изследванията по PCR метода.

В момента положителните резултати от антигенните тестове не фигурират в официалната статистика. От седмици те са все по-широко застъпени, за сметка на PCR изследванията, където здравните власти дори отчитат спад. 

С официалното им признаване се очаква да се промени и картината на пандемията в България. 

"Пациентите, които имат положителен антигенен тест и клинична картина ще попадат в хипотезата на позитивен пациент с доказан коронавирус, съответно той трябва да бъде в изолация 14 дни и неговите контакти да бъдат в 10-дневна карантина", обясни здравният министър.  

За пътуване в чужбина обаче антигенните тестове все още не се признават. Даниел ще пътува за Щатите и трябва да си плати за PCR тест. 

"Аз правих бърз тест преди, ама на летището не го признават, а няма логика. Предполагам, че би трябвало да бъдат еднакви", казва той.

Според специалистите антигенните тестове не могат да заместят PCR теста, защото не показват положителен резултат във всеки етап от заболяването. 

Д-р Виолета Гарванска смята, че тестовете са добри, когато пациентите са болни. Тоест, когато имат клиника от 2-3 дни много добре се позитивира тестът. 

"В по-ранните етапи на заболяването, когато се усеща отпадналост, неразположение, все още няма завишена температура, се е случвало в първия ден дори да не позитивира този антигенен тест", посочва тя.

С официалното въвеждане на антигенните тестове личните лекари ще могат да издават направление за тях. Също така положителният антигенен тест ще е и основание за издаването на болничен лист и поставяне под карантина.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК