Проф. Ангелов: Личните лекари ще издават направления и за бързи тестове

Ваксината е минала всички фази на клиничните изпитвания и е много надеждна, увери министърът

14.12.2020 | 10:05 Редактор: Радостина Димитрова

Бързите антигени тестове след 21 декември ще влизат в статистиката и ще бъдат приравнени на PCR тестовете. Така личните лекари ще могат сами да ги правят или да издават направление за тях. Също така положителният антигенен тест ще е и основание за болничен и карантина.

"Пациентите, които имат положителен антигенен тест и клинична картина ще попадат в хипотезата на позитивен пациент с Ковид доказан, съответно той трябва да бъде в изолация 14 дни и неговите контакти да бъдат в карантина 10 дневна какво е с PCR тестовете", заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Въпреки че заболеваемостта у нас е паднала под 600 на 100 хиляди души, все още не е ясно ще има ли различни мерки след 21-ви този месец

"Тази седмица ще бъде решаваща. Надявам се до края на тази седмица да имаме конкретно становище какво ще правим с мерките след 21-ви. Моето лично мнение е, че нощните заведения трябва да бъдат затворени, а по отношение на училищата и детските градини на 21 е според мен рано да бъдат отворени, тъй като предстоят коледни и новогодишни празници, те могат да бъдат отворени след Нова година. Предстои да вземем решение за ресторантите и за големите търговски обекти. Личното ми мнение като министър знаете какво е аз настоявам всичко да бъде максимално сигурно за българските граждани. Днес изтича и срокът за изготвяне на списъците на медиците на първа линия, които с предимство могат да се ваксинират. Но процента на желаещите варира. Много различен в различните области, варира от 20% стига до 40%", каза още проф. Ангелов.

Министърът обяви, че е готов да е първият ваксинирал се за пример, въпреки че вече не е медик на първа линия.

"Надявам се да бъда първият, който ще се ваксинира с Ковид ваксината", отбеляза той.

Министърът отново отбеляза, че ваксината е надеждна и безопасна.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
1 rate up comment rate down comment 1
Нина
преди 3 години
А някои лични лекари не си вдигат телефона Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години