Такситата: Оборотът ни се срина драстично след затварянето на дискотеките

Те настояват за актуализация на цените

15.12.2020 | 19:37 Редактор: Искра Ангелова

Нов протест на таксиметровите шофьори. Те искат актуализация на цените, отпадане на данъци и приравняване с градския транспорт. Въпреки че протестът беше обявен като "национален", на демонстрацията се събраха около 20 автомобила. 

Емил е шофьор от 23 години и подкрепя колегите си от таксиметровия бранш. Споделя, че оборотът последните месеци е паднал сериозно, а конкуренцията се е вдигнала, особено след влизането у нас на конкретно руско приложение за споделено пътуване.

"Смея да твърдя, че това приложение го лансира някой министър или депутат, или някой на много високо равнище, защото над 10 пъти правим протести за него, но никой не взима никакви мерки. Това приложение е абсолютно незаконно", коментира той.

Според таксиметровия бранш оборотът се е сринал драстично – 75% за дневните курсове и 90% за нощните след затварянето на дискотеките. 

"Не само, че сме загубили между 70 до 90% от оборотите си, а защото голяма част от автомобилите, за да бъдат конкурентно способни на този пазар, те са лизингови, или с други думи - хората могат да загубят работата си, но и собствеността, която са плащали", каза представителят на федерацията на таксиметровите шофьори Георги Димитров.

Настояват и за отпадане на патентния данък, въпреки че държавата вече направи отстъпки в тази посока

"Предпочитаме да отпадне, защото оборотът е супер надолу, ние не може да се оправим", категоричен е Емил.

От таксиметровия бранш искат началната цена да се увеличи на 2 лева и 10 стотинки. Дневно километър пробег да струва лев и 30, а през нощта 1,50. 

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК