Безплатно, но не съвсем: Такситата без пари сега, по-високи цени от 2021 г.

За 10 г., които не се е актуализирала тарифата, всичко е поскъпнало, казват шофьорите

26.11.2020 | 18:48 Редактор: Юлия Христова

Таксиметрови шофьори за втори ден се събраха в столицата, за да поискат държавата да осигури лоялна конкуренция и да инкриминира споделеното пътуване. От асоциацияната на таксиметровите шофьори предложиха и безплатно превозване на лекари и учители, но с условие.

Малко преди обед шофьорите на жълтите автомобили се събраха пред храм-паметник "Св. Александър Невски". 

"Не се издържа. За тези 10 години, които не се е актуализирала тази тарифа, всичко е поскъпнало", каза таксиметровият шофьор Марин Чумов. 

Малко по-късно се оказа, че не се събират за протест, а за шествие. 

"Не са искания, всъщност те са давания. Ние искаме да возим лекарите, учителите и духовните водачи от всички вероизповедания без пари", посочи Георги Димитров от Асоциацията на таксиметровите шофьори.  

По-голяма част от шофьорите обаче не знаеха за идеята. 

"Разходите ни са огромни", посочи Владимир Сергеев - таксиметров шофьор. 

Идеята за безплатните пътувания е всъщност да бъдат платени - или Българската банка за развитие да помогне на бранша с лизингите, или държавата да разреши по-високи цени и тарифи за превоз на пътници. 

"Който ви казва, че има безплатен обяд, на практика ви лъже. Някой трябва да плати сметката. Практически ние искаме да возим сега безплатно, а да не бъдем натоварени финансово, при положение, че нямаме работа", допълни Димитров.

Шофьорите решиха и да допълнят исканията си за промяна, но с уговорката, че съгласни да изчакат края на извънредната обстановка. 

Вижте пвоече в репортажа на Иван Кънчев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК